ଭାରତୀୟ ମେଳା

ଭାରତୀୟ ମେଳା – ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ GK କ୍ୟାପ୍ସୁଲ

ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ମେଳାଗୁଡ଼ିକ ଧର୍ମ, ବାଣିଜ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ରୋମାଞ୍ଚକୁ ମିଶାଇଥାଏ। କେଉଁଠି, କେବେ, କାହିଁକି ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ରେକର୍ଡ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ RRB NTPC, ଗ୍ରୁପ୍-D, JE, ALP, RPF ଏବଂ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ପେପର୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ସାଧାରଣ। ଏହି କ୍ୟାପ୍ସୁଲକୁ 15 ମିନିଟ୍ ରେ ସଂଶୋଧନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍କ ପାଆନ୍ତୁ।


1. ମେଗା ମେଳା ଏକ ନଜରରେ
ମେଳା (ରାଜ୍ୟ) କେଉଁଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ମାସ ନଦୀ କୂଳ / ବିଶେଷତା 2024 ତାରିଖ ଗିନିସ୍ / ଏସିଆ ବୁକ୍ ରେକର୍ଡ
କୁମ୍ଭ ମେଳା (ପ୍ରୟାଗରାଜ, UP) ସଙ୍ଗମ ଜାନୁୟାରୀ-ଫେବୃଆରୀ ଗଙ୍ଗା-ୟମୁନା-ସରସ୍ୱତୀ ସଙ୍ଗମ 15 ଜାନୁୟାରୀ – 8 ମାର୍ଚ୍ଚ ସର୍ବବୃହତ ମାନବ ସମାବେଶ (2019: 24 କୋଟି)
କୁମ୍ଭ ମେଳା (ହରିଦ୍ୱାର, UK) ହର-କି-ପୌଡ଼ି ଅପ୍ରେଲ ଗଙ୍ଗା ପରବର୍ତ୍ତୀ: 2025
କୁମ୍ଭ ମେଳା (ଉଜ୍ଜୟିନୀ, MP) ରାମ ଘାଟ ଅପ୍ରେଲ-ମେ ଶିପ୍ରା ପରବର୍ତ୍ତୀ: 2028
କୁମ୍ଭ ମେଳା (ନାସିକ-ତ୍ରିମ୍ବକ, MH) ଗୋଦାବରୀ ଅଗଷ୍ଟ-ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଗୋଦାବରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ: 2027
ଅର୍ଦ୍ଧ କୁମ୍ଭ ଦୁଇଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ କୁମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ଅଧା ବାଟ 2027 (ହରିଦ୍ୱାର)
ମାଘ ମେଳା ଅଲ୍ଲାହାବାଦ ଜାନୁୟାରୀ-ଫେବୃଆରୀ ସଙ୍ଗମ 2 ଜାନୁୟାରୀ-21 ଫେବୃଆରୀ ମିନି-କୁମ୍ଭ
ପୁଷ୍କର ମେଳା (ରାଜସ୍ଥାନ) ପୁଷ୍କର, ଅଜମେର କାର୍ତ୍ତିକ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ପୁଷ୍କର ହ୍ରଦ 16-24 ନଭେମ୍ବର ସର୍ବବୃହତ ଓଟ ମେଳା (50,000+)
ସୋନେପୁର ମେଳା (ବିହାର) ସୋନେପୁର କାର୍ତ୍ତିକ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଗଣ୍ଡକ-ହୋଲି ସଙ୍ଗମ 16-24 ନଭେମ୍ବର ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ପଶୁ ମେଳା
କୋଲକାତା ବୁକ୍ ଫେୟାର୍ ମିଲନ୍ ମେଳା ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଜାନୁୟାରୀ-ଫେବୃଆରୀ 18 ଜାନୁୟାରୀ-4 ଫେବୃଆରୀ ସର୍ବାଧିକ ପରିଦର୍ଶିତ ବହି ମେଳା (2.2 ମି)
ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ କ୍ରାଫ୍ଟ୍ ମେଳା (ହରିୟାଣା) ଫରିଦାବାଦ 1-15 ଫେବୃଆରୀ 2-18 ଫେବୃଆରୀ ଥିମ୍ ରାଜ୍ୟ ଧାରଣା (1987)
ଗୋଆ କାର୍ନିଭାଲ୍ ପଣାଜୀ-ମାର୍ଗାଓ ଫେବୃଆରୀ 10-13 ଫେବୃଆରୀ ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ୍ ଉତ୍ତରାଧିକାର (1510)
ତୋର୍ଗ୍ୟା ମୋନାଷ୍ଟେରୀ ଫେୟାର୍ (ଅରୁଣାଚଳ) ତାୱାଙ୍ଗ 10-13 ଜାନୁୟାରୀ 11-14 ଜାନୁୟାରୀ ମାସ୍କ ନୃତ୍ୟ (ଚାମ୍)
ହେମିସ୍ ଉତ୍ସବ (ଲାଦାଖ) ହେମିସ୍ ଗୋମ୍ପା ଜୁନ୍-ଜୁଲାଇ ସିନ୍ଧୁ ଉପତ୍ୟକା 16-17 ଜୁନ୍ ହିମାଳୟର ସର୍ବବୃହତ ବୌଦ୍ଧ ମେଳା
ନୌଚଣ୍ଡୀ ମେଳା (UP) ମେରଠ ମାର୍ଚ୍ଚ-ଅପ୍ରେଲ ଗଙ୍ଗା କେନାଲ୍ 16 ମାର୍ଚ୍ଚ-15 ଅପ୍ରେଲ 1672 ରେ ମରାଠା ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଆରମ୍ଭ
ଅମ୍ବୁବାଚୀ ମେଳା (ଆସାମ) କାମାଖ୍ୟା, ଗୁୱାହାଟୀ ଜୁନ୍ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର 22-26 ଜୁନ୍ ତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତି ମେଳା

2. ମୁଖ୍ୟ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଆଙ୍କଡ଼ା
  • କୁମ୍ଭ ମେଳା 2019 – ୟୁନେସ୍କୋ ଅମୂର୍ତ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ତରାଧିକାର (2017 ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ)।
  • ମହା କୁମ୍ଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ 144 ବର୍ଷ ପରେ ଘଟେ (ଶେଷ: ପ୍ରୟାଗରାଜ 2013)।
  • ଶାହୀ ସ୍ନାନ (ରାଜକୀୟ ସ୍ନାନ) ଦିବସ: ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ପୌଷ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା, ମୌନୀ ଅମାବାସ୍ୟା, ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ, ମାଘୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା, ମହା ଶିବରାତ୍ରି।
  • ପୁଷ୍କରରେ ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ବ୍ରହ୍ମା ମନ୍ଦିର ଅଛି (14ଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନିର୍ମିତ)।
  • ସୋନେପୁର ମେଳାକୁ ଉନ୍ନତ ଇନ୍ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର ପାଇଁ 2018 ରୁ ହାଜିପୁର (ରେଲ-କମ୍-ରୋଡ୍)କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା।
  • କୋଲକାତା ବୁକ୍ ଫେୟାର୍ଅଣ-ବାଣିଜ୍ୟିକ ମେଳା; 1976 ରେ ଆରମ୍ଭ।
  • ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ – 2024 ଥିମ୍ ରାଜ୍ୟ ଗୁଜରାଟ; 30 ଦେଶର କାରିଗରୀ।
  • ଗୋଆ କାର୍ନିଭାଲ୍ – ରାଜା ମୋମୋ (ଅରାଜକତାର ପୌରାଣିକ ରାଜା) ପରେଡ୍ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି।
  • ହେମିସ୍ଗୁରୁ ପଦ୍ମସମ୍ଭବଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ; ପ୍ରତ୍ୟେକ 12 ବର୍ଷରେ 12-ତଳା ଥାଙ୍କା ଉନ୍ମୋଚିତ ହୁଏ (ପରବର୍ତ୍ତୀ 2025)।

3. ରେଳବାଇ ଏବଂ ମେଳା – ବିଶେଷ ଟ୍ରେନ୍
ମେଳା ଭାରତୀୟ ରେଳ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ ବର୍ଷ
କୁମ୍ଭ ମେଳା (ପ୍ରୟାଗରାଜ) କୁମ୍ଭ ସ୍ପେସିଆଲ୍ (700 ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍) 2019
ପୁଷ୍କର ପୁଷ୍କର ଏକ୍ସପ୍ରେସ (ପୁରାତନ ନାମ: ମାରୁଧର ଏକ୍ସପ୍ରେସ) 2013 (ପୁନଃ ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍)
ସୋନେପୁର ସୋନେପୁର ମେଳା ସ୍ପେସିଆଲ୍ ପଟନା, ମୁଜଫରପୁରରୁ 2018
କୋଲକାତା ବୁକ୍ ଫେୟାର୍ ବୁକ୍ ଫେୟାର୍ MEMO (ସ୍ଥାନୀୟ EMU) 2018
ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ ମେଳା ସ୍ପେସିଆଲ୍ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନରୁ 2012

4. ଏକ-ଧାଡ଼ି ଦ୍ରୁତ ସଂଶୋଧନ
  • କୁମ୍ଭ ଚକ୍ର: ପ୍ରୟାଗରାଜ (6 ବର୍ଷ), ହରିଦ୍ୱାର (12 ବର୍ଷ), ଉଜ୍ଜୟିନୀ (12 ବର୍ଷ), ନାସିକ (12 ବର୍ଷ)
  • ମୌନୀ ଅମାବାସ୍ୟା କୁମ୍ଭରେ ସର୍ବାଧିକ ଏକ-ଦିନିଆ ଭିଡ଼ ରେକର୍ଡ କରେ।
  • ପୁଷ୍କର ହ୍ରଦରେ 52 ଘାଟ ଅଛି।
  • ସୋନେପୁର ମେଳାର ଉତ୍ପତ୍ତି ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଘୋଡ଼ା ବାଣିଜ୍ୟରୁ।
  • କାମାଖ୍ୟା ମନ୍ଦିର ଅମ୍ବୁବାଚୀ ସମୟରେ 3 ଦିନ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ରହେ।
  • ହେମିସ୍ ଉତ୍ସବର ମାସ୍କ ନୃତ୍ୟକୁ ଚାମ୍ କୁହାଯାଏ।
  • ଗୋଆ କାର୍ନିଭାଲ୍ ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ୍ଦ୍ୱାରା 1510 ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
  • ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ ନାମ ପାଇଛି 2000-ବର୍ଷ ପୁରାତନ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଜଳାଶୟରୁ।
  • କୋଲକାତା ବୁକ୍ ଫେୟାର୍ ଥିମ୍ ଦେଶ 2024: ଫ୍ରାନ୍ସ
  • ମାଘ ମେଳା ହେଉଛି ବାର୍ଷିକ ମିନି-କୁମ୍ଭ

5. ଅଭ୍ୟାସ MCQs

ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ; ଉତ୍ତର ନିମ୍ନରେ ଲୁକ୍କାୟିତ।

  1. ସର୍ବାଧିକ ମାନବ ସମାବେଶ (2019) ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା
    A. ସୋନେପୁର ମେଳା
    B. ପୁଷ୍କର ମେଳା
    C. କୁମ୍ଭ ମେଳା, ପ୍ରୟାଗରାଜ
    D. ମାଘ ମେଳା

  2. ନାସିକ-ତ୍ରିମ୍ବକରେ କୁମ୍ଭ ମେଳା କେଉଁ ନଦୀ କୂଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ?
    A. ନର୍ମଦା
    B. ତାପ୍ତୀ
    C. ଗୋଦାବରୀ
    D. କୃଷ୍ଣା

  3. କେଉଁ ମେଳାକୁ ୟୁନେସ୍କୋ ଅମୂର୍ତ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ତରାଧିକାର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି?
    A. ହେମିସ୍ ଉତ୍ସବ
    B. କୁମ୍ଭ ମେଳା
    C. ଗୋଆ କାର୍ନିଭାଲ୍
    D. ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ ମେଳା

  4. ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ବ୍ରହ୍ମା ମନ୍ଦିର କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ?
    A. ବାରାଣସୀ
    B. ପୁଷ୍କର
    C. ଉଜ୍ଜୟିନୀ
    D. ନାସିକ

  5. ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ପଶୁ ମେଳା କେଉଁଠାରେ?
    A. ପୁଷ୍କର
    B. ସୋନେପୁର
    C. ନାଗୌର
    D. ବଟେଶ୍ୱର

  6. କୋଲକାତା ବୁକ୍ ଫେୟାର୍ କେଉଁ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା?
    A. 1947
    B. 1968
    C. 1976
    D. 1982

  7. ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ କ୍ରାଫ୍ଟ୍ ମେଳା କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ହୁଏ?
    A. ପଞ୍ଜାବ
    B. ହରିୟାଣା
    C. ରାଜସ୍ଥାନ
    D. ଦିଲ୍ଲୀ

  8. ହେମିସ୍ ଉତ୍ସବ କାହାର ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ସ୍ମରଣ କରେ?
    A. ଦଲାଇ ଲାମା
    B. ଗୁରୁ ପଦ୍ମସମ୍ଭବ
    C. ତ୍ସୋଙ୍ଗଖାପା
    D. ଅତୀଶ

  9. “ରାଜା ମୋମୋ” କାହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ?
    A. ଗୋଆ କାର୍ନିଭାଲ୍
    B. ସୋନେପୁର ମେଳା
    C. ପୁଷ୍କର ମେଳା
    D. ମାଘ ମେଳା

  10. ଅର୍ଦ୍ଧ କୁମ୍ଭ କେଉଁଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ?
    A. ଉଜ୍ଜୟିନୀ
    B. ନାସିକ
    C. ହରିଦ୍ୱାର
    D. ପ୍ରୟାଗରାଜ

  11. ପରବର୍ତ୍ତୀ ମହା କୁମ୍ଭ (144-ବର୍ଷ ଚକ୍ର) କେବେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ?
    A. 2025
    B. 2048
    C. 2057
    D. 2157

  12. ଅମ୍ବୁବାଚୀ ମେଳା କାମାଖ୍ୟା ମନ୍ଦିରରେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ପାଳନ କରାଯାଏ?
    A. ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ
    B. ଆସାମ
    C. ତ୍ରିପୁରା
    D. ମଣିପୁର

  13. ମାଘ ମେଳା ପାଇଁ ସ୍ଥଳୀ କେଉଁ ନଦୀ ସଙ୍ଗମ?
    A. ଗଙ୍ଗା-ୟମୁନା
    B. ଗଙ୍ଗା-ୟମୁନା-ସରସ୍ୱତୀ
    C. ଗଙ୍ଗା-ଘାଘରା
    D. ଗଙ୍ଗା-ଗଣ୍ଡକ

  14. “ଚାମ୍” ନୃତ୍ୟ କେଉଁ ସମୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୁଏ?
    A. ତୋର୍ଗ୍ୟା ଏବଂ ହେମିସ୍
    B. ପୁଷ୍କର
    C. ସୋନେପୁର
    D. ନୌଚଣ୍ଡୀ

  15. ସୋନେପୁର ମେଳାକୁ 2018 ରେ ହାଜିପୁରକୁ କାହିଁକି ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଗଲା?
    A. ପାଗ
    B. ସଡ଼କ-ରେଳ ସଂଯୋଗିତା
    C. ସୁରକ୍ଷା
    D. ନଦୀ କୂଳ

  16. ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ ମେଳା 2024 ପାଇଁ ଥିମ୍ ରାଜ୍ୟ କେଉଁଟି ଥିଲା?
    A. ଗୁଜରାଟ
    B. ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
    C. ତାମିଲନାଡୁ
    D. ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ

  17. ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କୁମ୍ଭ ମେଳା କେତେ ବର୍ଷରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ?
    A. 6 ବର୍ଷ
    B. 12 ବର୍ଷ
    C. 144 ବର୍ଷ
    D. ବାର୍ଷିକ

  18. କେଉଁ ମେଳାକୁ “ମିନି-କୁମ୍ଭ” ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ?
    A. ମାଘ ମେଳା
    B. ଅର୍ଦ୍ଧ କୁମ୍ଭ
    C. ନୌଚଣ୍ଡୀ
    D. ଅମ୍ବୁବାଚୀ

  19. ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଓଟ ମେଳା କେଉଁଠାରେ?
    A. ନାଗୌର ପଶୁ ମେଳା
    B. ପୁଷ୍କର ମେଳା
    C. ସୋନେପୁର ମେଳା
    D. ବଟେଶ୍ୱର ମେଳା

  20. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ବିଶେଷ ଟ୍ରେନ୍ କେଉଁ ସମୟରେ ଚଳାଏ?
    A. ଗୋଆ କାର୍ନିଭାଲ୍
    B. ହେମିସ୍ ଉତ୍ସବ
    C. କୁମ୍ଭ ମେଳା
    D. ସୂର୍ଯ୍ୟକୁଣ୍ଡ ମେଳା

ଉତ୍ତର: (ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ) 1-C | 2-C | 3-B | 4-B | 5-B | 6-C | 7-B | 8-B | 9-A | 10-C | 11-C (2057) | 12-B | 13-B | 14-A | 15-B | 16-A | 17-B | 18-A | 19-B | 20-C

ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଟିପ୍: “3-6-12-144” କୁମ୍ଭ ଚକ୍ର ଏବଂ “ପୁଷ୍କର-ଓଟ, ସୋନେପୁର-ପଶୁ, କୁମ୍ଭ-ଲୋକ” ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେପରିକି କୌଣସି ରୂପାନ୍ତରିତ RRB ପେପର୍‌ରେ (ଶିଫ୍ଟ-1 / ଶିଫ୍ଟ-2) ସଫଳ ହୋଇପାରିବେ।