ଭାରତୀୟ ଚିତ୍ରକଳା
ଭାରତୀୟ ଚିତ୍ରକଳା – ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ସାଧାରଣ ଜ୍ଞାନ କ୍ୟାପସୁଲ
ଆର୍ଆର୍ବି ଏନ୍ଟିପିସି ସିବିଟି ଏବଂ ଆର୍ପିଏଫରେ ମୁଖ୍ୟ ଓଜନ: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଫ୍ଟରେ 2-3 ପ୍ରଶ୍ନ
ଷ୍ଟାଟିକ୍ ଜିକେ + ସଂସ୍କୃତି = ଉଚ୍ଚ ପୁନରାବୃତ୍ତି ମୂଲ୍ୟ
1. ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ସମୟରେଖା
| ଅବଧି | ପ୍ରଚଳିତ ଶୈଳୀ | ମୁଖ୍ୟ ବିଶେଷତା |
|---|---|---|
| ପ୍ରାକ୍-ଐତିହାସିକ (30,000–1500 BCE) | ପାହାଡ଼ ଚିତ୍ର | ପ୍ରାକୃତିକ ରଙ୍ଗ, ଶିକାର ଦୃଶ୍ୟ (ଭିମ୍ବେଟକା) |
| ପ୍ରାଚୀନ (1500 BCE–600 CE) | ମ୍ୟୁରାଲ୍ ଏବଂ ଫ୍ରେସ୍କୋ | ବୌଦ୍ଧ, ଜୈନ ଗୁମ୍ଫା (ଅଜନ୍ତା, ବାଘ, ସିତ୍ତନବାସଲ) |
| ମଧ୍ୟଯୁଗୀୟ (600–1200 CE) | ମନ୍ଦିର ମ୍ୟୁରାଲ୍ | ଚୋଳ, ପଲ୍ଲବ, ପାଲା ଶାଳା |
| ସୁଲତାନ-ମୋଗଲ (1200–1700) | କ୍ଷୁଦ୍ରଚିତ୍ର ଦରବାର | ପାର୍ସୀ ପ୍ରଭାବ, ସୁନା କାନ୍ଥି |
| ଆଧୁନିକ (1850–1947) | କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳା ଶାଳା | ତେଲ, ଜଳରଙ୍ଗ, ଜାତୀୟତାବାଦୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ |
| ସ୍ୱାଧୀନୋତ୍ତର (1947 ପରେ) | ସମକାଳୀନ | ପ୍ରଗତିଶୀଳ କଳାକାର ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆଧୁନିକ ମାଧ୍ୟମ |
2. ପ୍ରସ୍ତର ଏବଂ ଗୁମ୍ଫା ଚିତ୍ର ସ୍ଥଳ
| ସ୍ଥଳ | ରାଜ୍ୟ | ୟୁନେସ୍କୋ | ପ୍ରାଚୀନତମ ତାରିଖ | ବିଶେଷତା |
|---|---|---|---|---|
| ଭିମ୍ବେଟକା | ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ | 2003 | ~30,000 BCE | 700+ ପ୍ରସ୍ତର ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ, ଧଳା ବାର୍ହା (ଅଧିସ୍ଥାପନ) |
| ଜୋଗିମାରା | ଛତିଶଗଡ଼ | – | ~1000 BCE | ରଙ୍ଗୀନ ମ୍ୟୁରାଲ୍, ପ୍ରେମ ଲିପି |
| ସିତ୍ତନବାସଲ | ତାମିଲନାଡୁ | – | 2nd CE | ଜୈନ ଗୁମ୍ଫା ଫ୍ରେସ୍କୋ, ପଦ୍ମ ପୋଖରୀ |
| ଅଜନ୍ତା | ମହାରାଷ୍ଟ୍ର | 1983 | 2nd BCE–6th CE | 29 ଗୁମ୍ଫା, ଶୁଖିଲା ପ୍ଲାଷ୍ଟର ଉପରେ ଟେମ୍ପେରା, ଜାତକ କାହାଣୀ |
| ବାଘ | ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ | – | 5th CE | 9 ଗୁମ୍ଫା, ଅଜନ୍ତା ସହିତ ସମାନ କଳାକାର |
3. ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ରଚିତ୍ର ଶାଳା
| ଶାଳା | ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅବଧି | ପ୍ରଶ୍ରୟଦାତା | ଉପ-ଶୈଳୀ / କଳାକାର | ଅନନ୍ୟ ଲକ୍ଷଣ |
|---|---|---|---|---|
| ପାଲା | 8–12th CE | ବିହାରର ପାଲା ରାଜା | ତାଳପତ୍ର ଉପରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପି | ଲାଲ କାନ୍ଥି, ସରୁ ଆକୃତି |
| ଜୈନ | 12–15th CE | ପଶ୍ଚିମ ଭାରତର ଜୈନ ବ୍ୟବସାୟୀ | ପଶ୍ଚିମ ଭାରତୀୟ, ଅପଭ୍ରଂଶ | ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନାକ, ସୁନା, ବର୍ଗାକାର ବିନ୍ୟାସ |
| ମୋଗଲ | 1560–1650 | ଅକବରଠାରୁ ଶାହାଜାହାନ | ହମ୍ଜନାମା, ତୁତି-ନାମା, ବସାବାନ, ଦସବନ୍ତ | ଯଥାର୍ଥବାଦ, ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ୟୁରୋପୀୟ ଆଲୋକ ସଜ୍ଜା |
| ରାଜପୁତ | 1650–1850 | ରାଜପୁତ ଦରବାର | ମେବାର, ବୁଣ୍ଡି, କୋଟା, ବିକାନେର | ସମତଳ ରଙ୍ଗ, ଗୀତିମୟ ପ୍ରକୃତି ଦୃଶ୍ୟ, ରାଧା-କୃଷ୍ଣ |
| ପାହାଡ଼ି | 1700–1850 | ପାହାଡ଼ୀ ରାଜା | ବାସୋହଲି, ଗୁଲେର, କାଙ୍ଗଡ଼ା, ଚମ୍ବା | ନୈନସୁଖ; ନାରୀ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଶୀତଳ ରଙ୍ଗ |
| ଦକ୍ଷିଣ | 1560–1800 | ବିଜାପୁର, ଗୋଲକୋଣ୍ଡା | ଅହମଦନଗର, ହାଇଦ୍ରାବାଦୀ | ପାର୍ସୀ ଶୈଳୀ, ସୁନା, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ରତ୍ନ ରଙ୍ଗ |
4. ଲୋକ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଚିତ୍ରକଳା ପରମ୍ପରା
| ଶୈଳୀ | ଅଞ୍ଚଳ | ଆଧାର ପୃଷ୍ଠ | ଉତ୍ସବ | ଚିତ୍ରାଙ୍କନ |
|---|---|---|---|---|
| ମଧୁବନୀ / ମିଥିଳା | ବିହାର | କାନ୍ଥ / କାଗଜ / କପଡ଼ା | କୋହବର (ବିବାହ), ଛଠ | ମାଛ, କଇଁଛ, ବାଉଁଶ, ଦ୍ୱିତୀୟ କାନ୍ଥି |
| ୱାର୍ଲୀ | ମହାରାଷ୍ଟ୍ର | ମାଟି ଉପରେ ଧଳା ଚାଉଳ ଲେପ | ଫସଲ କଟାଣି, ବିବାହ | ବୃତ୍ତ-ତ୍ରିଭୁଜ ମାନବ, ତର୍ପା ନୃତ୍ୟ |
| ପଟ୍ଟଚିତ୍ର | ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ବଙ୍ଗଳା | ପଟ୍ଟା (କପଡ଼ା) | ଜଗନ୍ନାଥ ରଥଯାତ୍ରା | ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥ, ଫୁଲ କାନ୍ଥି |
| ଫଡ଼ | ରାଜସ୍ଥାନ | 15–30 ଫୁଟ କପଡ଼ା ସ୍କ୍ରୋଲ | ଦେବନାରାୟଣ ଏବଂ ପାବୁଜୀ ମହାକାବ୍ୟ | ଲାଲ ଏବଂ ହଳଦିଆ, କାହାଣୀମୂଳକ ସ୍କ୍ରୋଲ |
| କଲମକାରୀ | ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା | ରଙ୍ଗା କପଡ଼ା | ମନ୍ଦିର ଛତ୍ର | ରାମାୟଣର ଘଟଣା, ଶାକଜାତୀୟ ରଙ୍ଗ |
| କାଳୀଘାଟ | କୋଲକାତା | କାଗଜ | 19ଶ ଶତାବ୍ଦୀ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ | ମାଛ ସହିତ ବିଲେଇ, ବାବୁ-ବିବୀ ବ୍ୟଙ୍ଗ |
| ଥାଙ୍କା | ସିକ୍କିମ/ଲାଦାଖ | ସୂତା / ରେଶମ | ବୌଦ୍ଧ ପର୍ବ | ଜୀବନ ଚକ୍ର, ହରିତ ତାରା |
| ଗୋଣ୍ଡ | ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ | କାନ୍ଥ / କେନଭାସ | କର୍ମ ପର୍ବ | ବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ଡାସ, ପ୍ରକୃତି ଆତ୍ମା |
5. ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସମକାଳୀନ ମୋଡ଼ବିନ୍ଦୁ
| ବର୍ଷ | ଘଟଣା / ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ | ମନ୍ତବ୍ୟ |
|---|---|---|
| 1854 | ସରକାରୀ କଳା ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲିକତା ସ୍ଥାପନା | ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କଳା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ |
| 1907 | ଇ.ବି. ହେଭେଲ୍ + ଅବନୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଠାକୁର → ବଙ୍ଗଳା ଶାଳା | ସ୍ୱଦେଶୀ, ପଶ୍ଚିମା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୈଳୀ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ |
| 1913 | ଅବନୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଠାକୁରଙ୍କ “ଭାରତ ମାତା” | ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି |
| 1947 | ପ୍ରଗତିଶୀଳ କଳାକାର ଗୋଷ୍ଠୀ, ବମ୍ବେ ଗଠନ | ଏଫ୍.ଏନ୍. ସୌଜା, ଏମ୍.ଏଫ୍. ହୁସେନ, ଏସ୍.ଏଚ୍. ରାଜା |
| 1950 | ନନ୍ଦଲାଲ ବୋଷ ଜୟପୁର କଳା କେନ୍ଦ୍ରର ମୁଖ୍ୟ | ଶାନ୍ତିନିକେତନ ଆଦର୍ଶ, ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ |
| 1955 | ଅମୃତା ଶେରଗିଲଙ୍କ “ହଳଦୀ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡର୍ସ” | ପାହାଡ଼ି ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ପୋଷ୍ଟ-ଇମ୍ପ୍ରେସନିଜିମ୍ ସମ୍ମିଶ୍ରଣ |
| 2010 | ଏମ୍.ଏଫ୍. ହୁସେନଙ୍କୁ କତାର ନାଗରିକତା ପ୍ରଦାନ | ବିବାଦ ଯୋଗୁଁ ଭାରତର “ପିକାସୋ” ନିର୍ବାସିତ |
6. ଦ୍ରୁତ-ସନ୍ଦର୍ଭ ସାରଣୀ – ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ
| ସମ୍ମାନ | କ୍ଷେତ୍ର | ପ୍ରଥମ ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତ୍ତା | ବର୍ଷ |
|---|---|---|---|
| ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ (କଳା) | ବେସାମରିକ | ନନ୍ଦଲାଲ ବୋଷ | 1954 |
| ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀ | ଜାତୀୟ ଏକାଡେମୀ | ମୁଖ୍ୟାଳୟ: ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ | 1954 |
| ଜାତୀୟ ଆଧୁନିକ କଳା ସଂଗ୍ରହାଳୟ (ଏନ୍ଜିଏମ୍ଏ) | ସଂଗ୍ରହାଳୟ | ମୁମ୍ବାଇ (1954), ଦିଲ୍ଲୀ (1955) | 1954 |
| ଟ୍ରାଇଏନାଲ-ଇଣ୍ଡିଆ | ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଳା ମେଳା | ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ | 1968 |
7. ଏକ-ଧାଡ଼ି ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ନି (ଆର୍ଆର୍ବି ସମୀକ୍ଷା)
- ପ୍ରାଚୀନତମ ପ୍ରସ୍ତର କଳା: ଭିମ୍ବେଟକା ଅଡିଟୋରିୟମ ଗୁମ୍ଫା, 30,000 BCE.
- ଅଜନ୍ତା ଚିତ୍ର: ଶୁଖିଲା ମାଟି ପ୍ଲାଷ୍ଟର ଉପରେ ଟେମ୍ପେରା କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ।
- ବାଘ ଗୁମ୍ଫା: ବାଘିନୀ ନଦୀ କୂଳରେ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ।
- ପାଲା ଚିତ୍ରକଳା: ପ୍ରଧାନତଃ “ଅଷ୍ଟସହସ୍ରିକା ପ୍ରଜ୍ଞାପାରମିତା” ଭଳି ସଚିତ୍ର ବୌଦ୍ଧ ପାଣ୍ଡୁଲିପି।
- ହମ୍ଜନାମା: 1,400 ବଡ଼ ଚିତ୍ର, ଅକବରଙ୍କ ଅଧୀନରେ 15 ବର୍ଷ ଲାଗିଥିଲା।
- ବସାବାନ ଏବଂ ଦସବନ୍ତ: ଅକବରଙ୍କ ରାଜଦରବାରୀ ଚିତ୍ରକାର।
- ନୈନସୁଖ: ଜସ୍ରୋଟାରେ ପାହାଡ଼ି ମାଷ୍ଟର (ଡୋଗ୍ରା ଶାସକ)।
- ମଧୁବନୀ: 2007ରେ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପ୍ରାପ୍ତ; କଳାକାର: ଗଙ୍ଗା ଦେବୀ, ମହାସୁନ୍ଦରୀ ଦେବୀ।
- ୱାର୍ଲୀ: ଧଳା ରଙ୍ଗ = ଚାଉଳ ଲେପ + ଗୋଦ; ତର୍ପା ପାଇପ୍ ନୃତ୍ୟ।
- ଫଡ଼: ଶାହପୁରା (ଭିଲୱାରା)ର ଜୋଶୀ ପରିବାର ପାରମ୍ପାରିକ ଚିତ୍ରକାର।
- କଲମକାରୀ: “କଲମ” = କଲମ; ମାଛିଲିପଟ୍ଟନମ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀକାଳାହସ୍ତୀ ଶୈଳୀ।
- ବଙ୍ଗଳା ଶାଳା: କମ୍ପାନୀ ଶୈଳୀର ବିରୋଧ, ୱାଶ୍ କୌଶଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲା।
- ଅମୃତା ଶେରଗିଲ: “ଭାରତର ଫ୍ରିଡା କାହ୍ଲୋ” କୁହାଯାଏ; ଭାରତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହ ୟୁରୋପୀୟ କୌଶଳ ମିଶ୍ରିତ।
- ରବି ବର୍ମା: ଓଲିଓଗ୍ରାଫି ବ୍ୟବହାର କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ; 1894ରେ ରାଜା ରବି ବର୍ମା ପ୍ରେସ (ଲୋନାଭଲା) ଆରମ୍ଭ କଲେ।
- ପ୍ରଗତିଶୀଳ କଳାକାର ଗୋଷ୍ଠୀ: 1956ରେ ବିସର୍ଜିତ; ହୁସେନଙ୍କ ଘୋଡ଼ା ଶ୍ରେଣୀ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ।
- ଏନ୍ଜିଏମ୍ଏ ଦିଲ୍ଲୀ: ସର୍ବବୃହତ୍ ସଂଗ୍ରହ = 17,000 କଳା ବସ୍ତୁ।
- ଟ୍ରାଇଏନାଲ ଇଣ୍ଡିଆ: ପ୍ରତ୍ୟେକ 3 ବର୍ଷରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ, ସ୍ଥଳ = ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ।
8. ଅଭ୍ୟାସ ଏମ୍ସିକ୍ୟୁ – ରେଳବାଇ ପ୍ରକାର
ନେଗେଟିଭ ମାର୍କିଂ: –⅓ | ବୁଦ୍ଧିମତାର ସହ ଉଦ୍ୟମ କରନ୍ତୁ
-
ଭିମ୍ବେଟକାର ପ୍ରସ୍ତର ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ କେଉଁ ପର୍ବତମାଳାରେ ଅବସ୍ଥିତ?
A. ଅରାବଲି B. ବିନ୍ଧ୍ୟ C. ସତପୁଡ଼ା D. ନୀଳଗିରି -
କେଉଁ ଗୁପ୍ତ ଯୁଗର ଗୁମ୍ଫା “ଉଡ଼ନ୍ତା ଅପ୍ସରା” ଚିତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ?
A. ଅଜନ୍ତା 1 B. ଅଜନ୍ତା 17 C. ଅଜନ୍ତା 26 D. ବାଘ 4 -
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନତମ ସଚିତ୍ର ପାଣ୍ଡୁଲିପି କେଉଁ ଶାଳାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ?
A. ମୋଗଲ B. ପାଲା C. ଜୈନ D. ଦକ୍ଷିଣ -
“ହମ୍ଜନାମା” ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ କାହାର ଶାସନ କାଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା?
A. ବାବର B. ହୁମାୟୁନ C. ଅକବର D. ଜାହାଙ୍ଗୀର -
ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନାକ, ଅତ୍ୟୁକ୍ତ ଆଖି ଏବଂ ସୁନା ପୃଷ୍ଠଭୂମି କେଉଁଥିର ବିଶେଷତା?
A. ମୋଗଲ B. ଜୈନ (ପଶ୍ଚିମ ଭାରତୀୟ) C. ପାହାଡ଼ି D. କମ୍ପାନୀ -
ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ଜାହାଙ୍ଗୀର ଯୁଗର ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚିତ୍ରକାର ଥିଲେ?
A. ଦସବନ୍ତ B. ଉସ୍ତାଦ ମନ୍ସୁର C. ନୈନସୁଖ D. ଅବ୍ଦୁସ ସମଦ -
ପ୍ରସିଦ୍ଧ କାଙ୍ଗଡ଼ା ଶାଳା କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ?
A. ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର B. ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ C. ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ D. ସିକ୍କିମ -
ମଧୁବନୀ ଚିତ୍ରକଳା ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ କେଉଁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଏ?
A. ଗୋଣ୍ଡ B. ମଞ୍ଜୁଷା C. ମୈଥିଳ ବ୍ରାହ୍ମଣ ଏବଂ କାୟସ୍ଥ ମହିଳା D. ୱାର୍ଲୀ -
କେଉଁ ଲୋକ ଚିତ୍ରକଳାରେ “ଫଡ଼” ନାମକ 15–30 ଫୁଟ ଲମ୍ବା କପଡ଼ା ସ୍କ୍ରୋଲ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ?
A. ପିଛୱାଇ B. ଫଡ଼ C. କଲମକାରୀ D. ପଟ୍ଟଚିତ୍ର -
ୱାର୍ଲୀ ଚିତ୍ରରେ ବ୍ୟବହୃତ ଧଳା ରଙ୍ଗ କେଉଁଥିରେ ତିଆରି?
A. ଚୂନ + ହଳଦୀ B. ଚାଉଳ ଲେପ + ଗୋଦ C. ଚକ୍ + ଆରବିକ୍ ଗୋଦ D. ଜିଙ୍କ ଅକ୍ସାଇଡ୍ -
“ଭାରତ ମାତା” ଚିତ୍ର କିଏ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ?
A. ନନ୍ଦଲାଲ ବୋଷ B. ଅବନୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଠାକୁର C. ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଠାକୁର D. ରାଜା ରବି ବର୍ମା -
ଅମୃତା ଶେରଗିଲଙ୍କ ଜନ୍ମ କେଉଁଠାରେ ହୋଇଥିଲା?
A. ମୁମ୍ବାଇ B. ବୁଡାପେଷ୍ଟ C. ଶିମଲା D. ପ୍ୟାରିସ୍ -
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ଦୃଶ୍ୟ କଳା ଏକାଡେମୀ କେବେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା?
A. 1947 B. 1950 C. 1954 D. 1965 -
ଟ୍ରାଇଏନାଲ-ଇଣ୍ଡିଆ କାହା ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ?
A. ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ B. ସଙ୍ଗୀତ ନାଟକ ଏକାଡେମୀ C. ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀ D. ଏନ୍ଜିଏମ୍ଏ -
ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ 2008ରେ କେଉଁ ଚିତ୍ରକଳା ଶୈଳୀ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଥିଲା?
A. ପଟ୍ଟଚିତ୍ର B. କଲମକାରୀ C. ଫଡ଼ D. ମଧୁବନୀ -
“ଫଡ଼” ସ୍କ୍ରୋଲର ପାରମ୍ପାରିକ ଚିତ୍ରକାରମାନେ କିଭଳି ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା?
A. ଚିତ୍ରକାର B. ଜୋଶୀ C. ପଟୁଆ D. ମଞ୍ଜୁଷା -
ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ “ଦଣ୍ଡି ମାର୍ଚ” ଚିତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ?
A. ନନ୍ଦଲାଲ ବୋଷ B. ଏମ୍.ଏଫ୍. ହୁସେନ C. ଏଫ୍.ଏନ୍. ସୌଜା D. ଜାମିନୀ ରାୟ
ଉତ୍ତର କି (ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ)
1-B 2-B 3-B 4-C 5-B 6-B 7-C 8-C 9-B 10-B 11-B 12-B 13-C 14-C 15-A 16-B 17-A
9. ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଚିଟ୍ ଶିଟ୍
- 30k BCE – ଭିମ୍ବେଟକା ପ୍ରାଚୀନତମ
- 2nd BCE–6th CE – ଅଜନ୍ତା ଗୁମ୍ଫା 29
- ଅକବର – ହମ୍ଜନାମା 1400 ପୃଷ୍ଠା
- ଜୈନ – ବର୍ଗାକାର, ସୁନା, ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନାକ
- ପାହାଡ଼ି – ଶୀତଳ ରଙ୍ଗ, ନୈନସୁଖ
- ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍: ମଧୁବନୀ (2007), ପଟ୍ଟଚିତ୍ର (2008), ଫଡ଼ (2014)
- ଅନୁଷ୍ଠାନ: ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀ 1954, ଏନ୍ଜିଏମ୍ଏ 1954 (ମୁମ୍ବାଇ) ଏବଂ 1955 (ଦିଲ୍ଲୀ)
- ଟ୍ରାଇଏନାଲ: ପ୍ରତ୍ୟେକ 3 ବର୍ଷରେ, ନ