ଆଧୁନିକ ସଂଘର୍ଷ
ଆଧୁନିକ ସଂଘର୍ଷ – ରେଳବାଇ ଜେନେରାଲ ନଲେଜ୍ କ୍ୟାପ୍ସୁଲ୍
1. ଶୀତଳ ଯୁଦ୍ଧ ଯୁଗରୁ 21ଶ ଶତାବ୍ଦୀ – ସମୟରେଖା ଏବଂ ତଥ୍ୟ
| ସଂଘର୍ଷ | ବର୍ଷ | ଯୁଦ୍ଧରତ ପକ୍ଷ | ଉତ୍ତେଜନା ବିନ୍ଦୁ / ଫଳାଫଳ | ଭାରତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ |
|---|---|---|---|---|
| କୋରିଆନ୍ ଯୁଦ୍ଧ | 1950-53 | ଉତ୍ତର କୋରିଆ + ଚୀନ ବନାମ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ + ଜାତିସଂଘ (ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର) | 38ତମ ସମାନ୍ତରାଳରେ DMZ; ~2.5 ନିୟୁତ ମୃତ୍ୟୁ | ଭାରତ ନିରପେକ୍ଷ ଜାତି ପୁନର୍ବାସ ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲା (1953) |
| ଭିଏତନାମ୍ ଯୁଦ୍ଧ | 1955-75 | ଉତ୍ତର ଭିଏତନାମ୍ (ଭିଏତ୍-କଙ୍ଗ) ବନାମ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର + ଦକ୍ଷିଣ ଭିଏତନାମ୍ | 58 ହଜାର ଆମେରିକୀୟ, 2 ନିୟୁତ ଭିଏତନାମୀ ବାସିନ୍ଦା ମୃତ୍ୟୁ; ସାଇଗନ୍ ପତନ 30 ଅପ୍ରେଲ 1975 | ଭାରତ 1976ରେ ଏକୀକୃତ ଭିଏତନାମ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲା |
| ସୋଭିଏତ୍-ଆଫଗାନ୍ ଯୁଦ୍ଧ | 1979-89 | ସୋଭିଏତ୍ ସଂଘ ବନାମ ଆଫଗାନ୍ ମୁଜାହିଦିନ୍ | ସୋଭିଏତ୍ ସଂଘ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ 15 ଫେବୃଆରୀ 1989; 15 ହଜାର ସୋଭିଏତ୍, 1 ନିୟୁତ ଆଫଗାନ୍ ମୃତ୍ୟୁ | UN ଜେନେଭା ଚୁକ୍ତି 1988 – ଭାରତ ସ୍ୱାକ୍ଷରକାରୀ |
| ଇରାନ୍-ଇରାକ୍ ଯୁଦ୍ଧ | 1980-88 | ଇରାନ୍ ବନାମ ଇରାକ୍ | ~1 ନିୟୁତ ମୃତ୍ୟୁ; ଶେଷ 20 ଅଗଷ୍ଟ 1988 (UNSCR 598) | ଭାରତ ଇରାନ୍ରୁ 80% ତେଲ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା; ଉଭୟ ସହ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିଥିଲା |
| ଗଲ୍ଫ୍ ୱାର୍-I (ଅପରେସନ୍ ଡେଜର୍ଟ ଷ୍ଟୋର୍ମ) | 1990-91 | 34-ଦେଶୀୟ ମିଳିତ ବାହିନୀ ବନାମ ଇରାକ୍ | 17 ଜାନୁଆରୀ 1991 ବାୟୁ ଯୁଦ୍ଧ; 28 ଫେବୃଆରୀ ଯୁଦ୍ଧବିରତି; 148 ଆମେରିକୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ମୃତ୍ୟୁ | ଭାରତ 488 ଏୟାର୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଫ୍ଲାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ 1.7 ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରେରଣ କରିଥିଲା (ସର୍ବବୃହତ୍ ବାସିନ୍ଦା ଉଦ୍ଧାର) |
| କୋସୋଭୋ ଯୁଦ୍ଧ | 1998-99 | ନାଟୋ ବନାମ ୟୁଗୋସ୍ଲାଭିଆ | 78-ଦିନିଆ ବୋମାବର୍ଷଣ; UNMIK ଗଠିତ 10 ଜୁନ୍ 1999 | ଭାରତ ନାଟୋ ଉଡ଼ାଣ ଅନୁମତି ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲା; ଜାତିସଂଘ ପଥ ପ୍ରଚାର କରିଥିଲା |
| ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧ ଯୁଦ୍ଧ (ଆଫଗାନିସ୍ତାନ) | 2001-21 | ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର + ISAF ବନାମ ତାଲିବାନ୍ / ଆଲ୍-କାୟଦା | 11 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2001 ଆକ୍ରମଣ → 7 ଅକ୍ଟୋବର ଅପରେସନ୍ ଏଣ୍ଡ୍ୟୁରିଂ ଫ୍ରିଡମ୍; କାବୁଲ୍ ପତନ 15 ଅଗଷ୍ଟ 2021 | ସଂସଦ ଆକ୍ରମଣ 2001 JeM ସହ ଜଡ଼ିତ; ଭାରତ ଆଫଗାନ୍ ସଂସଦ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲା (2015) |
| ଇରାକ୍ ଯୁଦ୍ଧ (ଅପରେସନ୍ ଇରାକୀ ଫ୍ରିଡମ୍) | 2003-11 | ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର + ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ + ମିତ୍ରଦେଶ ବନାମ ଇରାକ୍ | 20 ମାର୍ଚ୍ଚ 2003 ଆକ୍ରମଣ; ସଦ୍ଦାମ୍ ଧରା ପଡ଼ିଲେ 13 ଡିସେମ୍ବର 2003; ଆମେରିକା ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ 18 ଡିସେମ୍ବର 2011 | ଭାରତର ONGC Videsh 2001ରେ ବ୍ଲକ୍-8 ସୁରକ୍ଷିତ କରିଥିଲା; ସେନା ମୋତାୟନ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲା |
| ରୁଷିଆ-ଜର୍ଜିଆ ଯୁଦ୍ଧ | ଅଗଷ୍ଟ 2008 | ରୁଷିଆ ବନାମ ଜର୍ଜିଆ | 5-12 ଅଗଷ୍ଟ; ଦକ୍ଷିଣ ଓସେଟିଆ ଏବଂ ଆବ୍ଖାଜିଆକୁ ସ୍ୱୀକୃତି | ଭାରତ “ଏକ-ଜର୍ଜିଆ” ନୀତି ଅନୁସରଣ କରିଥିଲା |
| ସିରିଆନ୍ ଗୃହଯୁଦ୍ଧ | 2011-ଚାଲୁ | ସରକାର ବନାମ FSA, ISIS, କୁର୍ଦ୍ଦିଶ୍ | ~5 ଲକ୍ଷ ମୃତ୍ୟୁ, 6 ନିୟୁତ ଶରଣାର୍ଥୀ | ଭାରତ $25 ନିୟୁତ ସହାୟତା ଦେଇଛି; 1 ନର୍ସ୍ ଅପହରଣ (2014) |
| କ୍ରାଇମିଆ ଅଧିକ୍ରମଣ | ଫେବୃଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ 2014 | ରୁଷିଆ ବନାମ ୟୁକ୍ରେନ୍ | 18 ମାର୍ଚ୍ଚ 2014 କ୍ରାଇମିଆ ରୁଷିଆ ସହ ମିଶିଲା (ଜନମତ ସଂଗ୍ରହ) | ଭାରତ “ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ” ପ୍ରଚାର କରିଥିଲା |
| ୟେମେନ୍ ଗୃହଯୁଦ୍ଧ | 2015-ଚାଲୁ | ସାଉଦୀ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ମିଳିତ ବାହିନୀ ବନାମ ହୁଥିଶ୍ | 1.5 ଲକ୍ଷ ମୃତ୍ୟୁ; 2022 UN ଯୁଦ୍ଧବିରତି | ଭାରତ 4,800 ଜଣକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରେରଣ କରିଥିଲା (ଅପରେସନ୍ ରାହତ୍, ଅପ୍ରେଲ 2015) |
| ନାଗୋର୍ଣ୍ଣୋ-କାରାବାଖ୍-I (ଅପ୍ରେଲ୍ ୱାର୍) | 2-16 ଅପ୍ରେଲ 2016 | ଆର୍ମେନିଆ ବନାମ ଆଜେରବାଇଜାନ୍ | 200+ ମୃତ୍ୟୁ; 4-ଦିନିଆ ସଂଘର୍ଷ | ଭାରତ OSCE ମିନ୍ସ୍କ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା |
| ଡୋକଲାମ୍ ଗତିରୋଧ | 16 ଜୁନ୍-28 ଅଗଷ୍ଟ 2017 | ଭାରତ ବନାମ ଚୀନ (ଭୁଟାନ୍ ତ୍ରି-ସନ୍ଧିସ୍ଥଳ) | 73-ଦିନିଆ ମୁହାଁମୁହିଁ; ଉଭୟ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ | ଭାରତୀୟ ସେନାର “ଅପରେସନ୍ ଟ୍ରାଇଡେଣ୍ଟ୍” ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ କୃତିତ୍ୱ |
| ନାଗୋର୍ଣ୍ଣୋ-କାରାବାଖ୍-II | 27 ସେପ୍ଟେମ୍ବର-10 ନଭେମ୍ବର 2020 | ଆର୍ମେନିଆ ବନାମ ଆଜେରବାଇଜାନ୍ | ଡ୍ରୋନ୍ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ; 5 ହଜାର ମୃତ୍ୟୁ; ରୁଷିଆ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ମଧ୍ୟସ୍ଥତା କରେ | ଭାରତ ଆର୍ମେନିଆକୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଯୋଗାଇଥିଲା; ତୁର୍କୀ AZକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା |
| ୟୁକ୍ରେନ୍ ୱାର୍ (ରୁଷିଆ ଆକ୍ରମଣ) | 24 ଫେବୃଆରୀ 2022-ଚାଲୁ | ରୁଷିଆ ବନାମ ୟୁକ୍ରେନ୍ | ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରଠାରୁ ୟୁରୋପର ସର୍ବବୃହତ୍ ଯୁଦ୍ଧ; >10 ନିୟୁତ ବିସ୍ଥାପିତ | ଅପରେସନ୍ ଗଙ୍ଗା – 22 ହଜାର ଭାରତୀୟ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରେରଣ; ଭାରତ 11 UNSC ଭୋଟରେ ଅନୁପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲା |
| ଇସ୍ରାଏଲ୍-ହାମାସ୍ ୱାର୍ | 7 ଅକ୍ଟୋବର 2023-ଚାଲୁ | ଇସ୍ରାଏଲ୍ ବନାମ ହାମାସ୍ | 1,200 ଇସ୍ରାଏଲୀ, 35 ହଜାର+ ପାଲେଷ୍ଟାଇନୀ ମୃତ୍ୟୁ (UN ଆକଳନ) | ଅପରେସନ୍ ଆଜୟ – ଦିନକୁ 2 ଫ୍ଲାଇଟ୍; ଭାରତ “ଦ୍ୱି-ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନ” ପ୍ରଚାର କରେ |
2. ଦ୍ରୁତ-ଅଗ୍ନି ଏକ-ଧାଡ଼ି (ମେମୋରି ହୁକ୍)
- 38ତମ ସମାନ୍ତରାଳ: 1953 ଯୁଦ୍ଧବିରତି ପରଠାରୁ କୋରିଆକୁ ବିଭକ୍ତ କରେ।
- ଟେଟ୍ ଅଫେନ୍ସିଭ୍ (1968) – ଭିଏତନାମ୍ ଯୁଦ୍ଧର ମୋଡ଼ ବିନ୍ଦୁ।
- ଅପରେସନ୍ ଫ୍ରିକ୍ୱେଣ୍ଟ୍ ୱିଣ୍ଡ୍ – ସାଇଗନ୍ରୁ ଆମେରିକୀୟ ହେଲିକପ୍ଟର ଉଦ୍ଧାର, 1975।
- ଓସାମା ବିନ୍ ଲାଦେନ୍ ଆବଟାବାଦ୍ (ପାକିସ୍ତାନ)ରେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର-ସିଲ୍ ଟିମ୍-6 ଦ୍ୱାରା 2 ମଇ 2011ରେ ହତ୍ୟା।
- UNSCR 678 (1990) – କୁଏତ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ “ସମସ୍ତ ଉପାୟ” ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଥିଲା।
- ମଦର୍ ଅଫ୍ ଆଲ୍ ବ୍ୟାଟଲ୍ସ୍ – ଗଲ୍ଫ୍ ୱାର୍-I ପାଇଁ ସଦ୍ଦାମ୍ର ଶବ୍ଦବନ୍ଧ।
- ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା (LoC) ଶବ୍ଦଟି ପ୍ରଥମେ 1972 ସିମଲା ଚୁକ୍ତିରେ (ଭାରତ-ପାକ୍) ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିଲା।
- ବ୍ଲାକ୍ ସେପ୍ଟେମ୍ବର୍ (1970) – ଜର୍ଡାନ୍ PLOକୁ ବହିଷ୍କାର କରେ; ମ୍ୟୁନିକ୍-1972 ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ୍ ଆକ୍ରମଣକୁ ନେଇଥାଏ।
- ଅପରେସନ୍ ରାହତ୍ – IAFର ୟେମେନ୍ ଉଦ୍ଧାର C-17 ଗ୍ଲୋବମାଷ୍ଟର-III ବ୍ୟବହାର କରି (2015)।
- ଆର୍ଟିକଲ୍-5 ନାଟୋ ଇତିହାସରେ କେବଳ ଥରେ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଇଥିଲା – 9/11 ପରେ (2001)।
- ବୁଡାପେଷ୍ଟ୍ ମେମୋରାଣ୍ଡମ୍ (1994) – ରୁଷିଆ, ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର, ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ୟୁକ୍ରେନ୍ର ଅଞ୍ଚଳୀୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
- ମିନ୍ସ୍କ-II ଡିଲ୍ (ଫେବୃଆରୀ 2015) – ୟୁକ୍ରେନ୍ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ବିଫଳ ରୋଡମ୍ୟାପ୍।
- ଆୟରନ୍ ଡୋମ୍ – ଇସ୍ରାଏଲୀ ବାୟୁ-ପ୍ରତିରକ୍ଷା; 90% ଅଟକାଣ ଦାବି (2023)।
- S-400 ଟ୍ରିଅମ୍ଫ୍ – ରୁଷିଆନ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ; ଭାରତ, ଚୀନ, ତୁର୍କୀ କ୍ରେତା।
- ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ପରିବହନ କରିଡର୍ (INSTC) – ୟୁକ୍ରେନ୍ ଯୁଦ୍ଧ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତର ବାଇପାସ୍।
3. ଦ୍ରୁତ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ଟେବୁଲ୍
ଟେବୁଲ୍-A: UN ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା – ଭାରତର ଅବଦାନ
| ମିଶନ୍ | ବର୍ଷ | ଭାରତୀୟ ସୈନ୍ୟ | ଅନନ୍ୟ ତଥ୍ୟ |
|---|---|---|---|
| UNEF-I (ଗାଜା) | 1956 | 900 | ପ୍ରଥମ ସମୁଦ୍ରପାର UN ବାହିନୀ |
| ONUC (କଙ୍ଗୋ) | 1960 | 4,000 | କ୍ୟାପ୍ଟେନ୍ G.S. ସାଲାରିଆ – ମରଣୋତ୍ତର PVC (1961) |
| UNOSOM-II (ସୋମାଲିଆ) | 1993 | 5,500 | IPKF ନୀତିର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟବହାର |
| UNMISS (ଦକ୍ଷିଣ ସୁଦାନ) | 2011-ଚାଲୁ | 2,400 | 2020 ପରଠାରୁ ସର୍ବବୃହତ୍ ସୈନ୍ୟ ଅବଦାନକାରୀ |
ଟେବୁଲ୍-B: ଆଧୁନିକ ସଂଘର୍ଷ ସହ ଜଡ଼ିତ ନୋବେଲ୍ ଶାନ୍ତି ପୁରସ୍କାର
| ବର୍ଷ | ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା | ସଂଘର୍ଷ ପ୍ରସଙ୍ଗ |
|---|---|---|
| 1994 | ଇଜାକ୍ ରାବିନ୍, ଶିମୋନ୍ ପେରେସ୍, ଯାସେର୍ ଆରାଫାତ୍ | ଓସ୍ଲୋ ଚୁକ୍ତି (ପାଲେଷ୍ଟାଇନ୍-ଇସ୍ରାଏଲ୍) |
| 2002 | ଜିମି କାର୍ଟର୍ | କ୍ୟାମ୍ପ୍ ଡେଭିଡ୍ (1978) ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧୋତ୍ତର କୂଟନୀତି |
| 2009 | ବାରାକ୍ ଓବାମା | ପରମାଣୁମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରାଗ୍ ଭାଷଣ |
| 2021 | ଦ୍ମିତ୍ରି ମୁରାଟୋଭ୍ (ରୁଷିଆ) | ୟୁକ୍ରେନ୍ ଗଠନ ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନ ପ୍ରେସ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା |
| 2022 | ଆଲେସ୍ ବିଆଲିଆଟ୍ସ୍କି (ବେଲାରୁସ୍) | ୟୁକ୍ରେନ୍ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ମାନବ-ଅଧିକାର |
4. ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ 15 ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ MCQ
MCQ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଦେଖିବା ପାଇଁ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ
Q1. ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆକୁ ବିଭକ୍ତ କରୁଥିବା ଯୁଦ୍ଧବିରତି ରେଖାଟି ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା
A. 17ତମ ସମାନ୍ତରାଳ
B. 38ତମ ସମାନ୍ତରାଳ
C. 49ତମ ସମାନ୍ତରାଳ
D. ରାଡକ୍ଲିଫ୍ ରେଖା
Ans: B
Q2. କେଉଁ ବର୍ଷରେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ତା’ର ଶେଷ ଯୁଦ୍ଧ ସୈନ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲା?
A. 2014
B. 2016
C. 2020
D. 2021
Ans: D
Q3. ଭାରତର ଇତିହାସର ସର୍ବବୃହତ୍ ବାସିନ୍ଦା ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା
A. ଗଲ୍ଫ୍ ୱାର୍-I ସମୟରେ
B. ୟେମେନ୍ ଗୃହଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ
C. ସିରିଆନ୍ ଗୃହଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ
D. ୟୁକ୍ରେନ୍ ୱାର୍ ସମୟରେ
Ans: A
Q4. “ଅପରେସନ୍ ରାହତ୍” ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା
A. 2014ରେ
B. 2015ରେ
C. 2016ରେ
D. 2017ରେ
Ans: B
Q5. 1990ରେ କୁଏତ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ “ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାୟ” ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ କେଉଁ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଥିଲା?
A. UNSCR 242
B. UNSCR 338
C. UNSCR 678
D. UNSCR 1373
Ans: C
Q6. କ୍ରାଇମିଆନ୍ ଉପଦ୍ୱୀପଟି ରୁଷିଆ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା
A. ଫେବୃଆରୀ 2013ରେ
B. ମାର୍ଚ୍ଚ 2014ରେ
C. ଅପ୍ରେଲ 2015ରେ
D. ମଇ 2016ରେ
Ans: B
Q7. 1999 କାର୍ଗିଲ୍ ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ କିଏ ଥିଲେ?
A. ଜସୱନ୍ତ ସିଂହ
B. ପ୍ରଣବ ମୁଖାର୍ଜୀ
C. ସୁଷ୍ମା ସ୍ୱରାଜ୍
D. ଅଟଳ ବ-ହାରୀ ବାଜପେୟୀ
Ans: A
Q8. 1994ର “ବୁଡାପେଷ୍ଟ୍ ମେମୋରାଣ୍ଡମ୍” ନିମ୍ନଲିଖିତର ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚୟତା ସହ ଜଡ଼ିତ
A. ଇରାନ୍
B. ୟୁକ୍ରେନ୍
C. ଜର୍ଜିଆ
D. ସିରିଆ
Ans: B
Q9. 11 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2001 ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଥିଲା
A. ହେଜବୋଲ୍ଲାହ୍
B. ଆଲ୍-କାୟଦା
C. ISIS
D. ବୋକୋ ହାରାମ୍
Ans: B
Q10. 2022ରେ ୟୁକ୍ରେନ୍ରୁ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିଥିବା କେଉଁ ଭାରତୀୟ ଅପରେସନ୍?
A. ଅପରେସନ୍ ସଙ୍କଟ ମୋଚନ
B. ଅପରେସନ୍ ମୈତ୍ରୀ
C. ଅପରେସନ୍ ଗଙ୍ଗା
D. ଅପରେସନ୍ ସଦ୍ଭାବ
Ans: C
Q11. ନାଟୋ ଆର୍ଟିକଲ୍-5କୁ କେବଳ ଥରେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲା
A. କ୍ରାଇମିଆ ଅଧିକ୍ରମଣ ପରେ
B. 9/11 ଆକ୍ରମଣ ପରେ
C. ଲଣ୍ଡନ୍ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ 2005 ପରେ
D. ପ୍ୟାରିସ୍ ଆକ୍ରମଣ 2015 ପରେ
Ans: B
Q12. “ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା” ଶବ୍ଦଟି ପ୍ରଥମେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିଲା
A. ତାସ୍କେଣ୍ଟ୍ ଚୁକ୍ତିରେ
B. ସିମଲା ଚୁକ୍ତି 1972ରେ
C. ଲାହୋର୍ ଘୋଷଣା 1999ରେ
D. ଇଣ୍ଡସ୍ ୱାଟର୍ସ୍ ଟ୍ରିଟିରେ
Ans: B
Q13. 2020 ନାଗୋର୍ଣ୍ଣୋ-କାରାବାଖ୍ ଯୁଦ୍ଧରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ବାୟରକ୍ଟାର୍ TB-2 ଡ୍ରୋନ୍ କେଉଁ ଦେଶ ଯୋଗାଇଥିଲା?
A. ଇସ୍ରାଏଲ୍
B. ତୁର୍କୀ
C. ରୁଷିଆ
D. ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର
Ans: B
Q14. ISISର ଡି-ଫ୍ୟାକ୍ଟୋ ରାଜଧାନୀ ହୋଇଥିବା ସିରିଆନ୍ ସହରଟି ଥିଲା (2014-17)
A. ଡାମାସ୍କସ୍
B. ଆଲେପ୍ପୋ
C. ରାକ୍କା
D. ହୋମ୍ସ୍
Ans: C
Q15. ଭାରତର ONGC Videsh ଇରାକ୍ର କେଉଁ ବ୍ଲକ୍ରେ ତେଲ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷିତ କରିଥିଲା?
A. ବ୍ଲକ୍-1
B. ବ୍ଲକ୍-8
C. ବ୍ଲକ୍-12
D. ରୁମେଲା ଫିଲ୍ଡ୍
Ans: B
5. ମିନି-ରିଭିଜନ୍ କାର୍ଡ୍ (ପକେଟ୍-ଅନୁକୂଳ)
- 1950-53 – କୋରିଆନ୍ ୱାର୍ → 38ତମ ସମାନ୍ତରାଳ DMZ
- 1979-89 – ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ USSR → ଯୁକ୍ତର