ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ

ମୁଖ୍ୟ ଧାରଣାସମୂହ

# ଧାରଣା ବ୍ୟାଖ୍ୟା
1 ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥା ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ (ECI) ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥା ଯାହା ଅନୁଚ୍ଛେଦ 324 ଅଧୀନରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି।
2 ଗଠନ 1 ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର (CEC) + 2 ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର (ECs) ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ; 6 ବର୍ଷର ସ୍ଥିର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ କିମ୍ବା 65 ବର୍ଷ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ହୁଏ।
3 ଅପସାରଣ CEC କୁ ଏକ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବିଚାରପତି ପରି ଅପସାରଣ କରାଯାଏ (ଅନୁଚ୍ଛେଦ 124) – ସଂସଦ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ; ECs କୁ CEC ଙ୍କ ପରାମର୍ଶରେ ଅପସାରଣ କରାଯାଏ।
4 ପ୍ରଥମ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁକୁମାର ସେନ – 1ମ CEC (1950); ରାଜୀବ କୁମାର – ବର୍ତ୍ତମାନର CEC (2023 ରୁ)।
5 ପ୍ରତୀକ ଆଦେଶ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରତୀକ (ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ) ଆଦେଶ, 1968 – ଦଳୀୟ ପ୍ରତୀକଗୁଡିକୁ ଜାତୀୟ/ରାଜ୍ୟ/ପଞ୍ଜୀକୃତ-ଅସ୍ୱୀକୃତ ଭାବରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି କରେ।
6 ଆଦର୍ଶ ଆଚାର ସଂହିତା ନିର୍ବାଚନ ତାରିଖ ଘୋଷିତ ହେବା ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୁଏ; ECI ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ, ଆଇନଗତ ନୁହେଁ କିନ୍ତୁ ନ moral ତିକ।
7 EVM ଏବଂ VVPAT EVM ଗୁଡିକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ 1982 ରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିଲା (କେରଳ); VVPAT ସ୍ଲିପ୍ 2019 ରୁ ସମସ୍ତ PC ରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ; ‘SLU’ ପ୍ରତ୍ୟେକ AC ପାଇଁ 5 ଟି ଯାଦୁଚାଳିତ ବୁଥ ଗଣନା କରେ।
8 60:40 ନିୟମ ଜାତୀୟ ଦଳ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଁ – 4 ରାଜ୍ୟରେ 6% ଭୋଟ୍ + 4 LS ଆସନ କିମ୍ବା 3 ରାଜ୍ୟରୁ 2% LS ଆସନ (11); ରାଜ୍ୟ ଦଳ – 6% ଭୋଟ୍ + 1 ଆସନ କିମ୍ବା LA ରେ 3% ଆସନ।

15 ଟି ଅଭ୍ୟାସ MCQs

  1. ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଏକ __________ ସଂସ୍ଥା। A. ଆଇନଗତ
    B. ସାମ୍ବିଧାନିକ
    C. କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ
    D. ପରାମର୍ଶଦାତା

    Ans. B
    ଅନୁଚ୍ଛେଦ 324 ସିଧାସଳଖ ECI କୁ ସୃଷ୍ଟି କରେ; ତେଣୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ।
    ଟ୍ରିକ୍: “324 = C for Constitution & Commission”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ସାମ୍ବିଧାନିକ ସ୍ଥିତି

  2. ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନରଙ୍କୁ କିଏ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି? A. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
    B. ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
    C. ସଂସଦ
    D. ନିଯୁକ୍ତି କମିଟି କ୍ୟାବିନେଟ୍

    Ans. B
    ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅନୁଚ୍ଛେଦ 324(2) ଅଧୀନରେ CEC ଏବଂ ECs ଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି।
    ଟ୍ରିକ୍: “President picks Poll boss”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ନିଯୁକ୍ତି

  3. ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗର ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 5

    Ans. C
    1 CEC + 2 ECs = 3 (CEC & Other ECs Act, 1991 ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି)।
    ଟ୍ରିକ୍: “1+2 = 3 in ECI”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ଗଠନ

  4. ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା A. 1947
    B. 1950
    C. 1951-52
    D. 1957

    Ans. C
    1951-52; ସୁକୁମାର ସେନ CEC ଥିଲେ।
    ଟ୍ରିକ୍: “51 = 1st”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ଐତିହାସିକ

  5. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଏକ ଜାତୀୟ ଦଳ ପାଇଁ ଏକ ଶର୍ତ୍ତ ନୁହେଁ? A. 4 ରାଜ୍ୟରେ 6% ଭୋଟ୍
    B. ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ 4 ଲୋକ ସଭା ଆସନ
    C. 3 ରାଜ୍ୟରୁ 2% LS ଆସନ (11)
    D. 4 ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱୀକୃତି
    Ans. B
    6% ଭୋଟ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ଚାରି ରାଜ୍ୟରେ 4 ଟି LS ଆସନ ଜିତିବା ଆବଶ୍ୟକ, “ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟ” ନୁହେଁ।
    ଟ୍ରିକ୍: “4+4+4” ନିୟମ – 4 ରାଜ୍ୟ, 6%, 4 ଆସନ।
    ଟ୍ୟାଗ୍: ଦଳ ସ୍ୱୀକୃତି

  6. BSP ର ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରତୀକରେ ଥିବା ଲାଲ୍ଟିନର ରଙ୍ଗ ହେଉଛି A. ନାଲି
    B. ଧଳା
    C. ନୀଳ
    D. ସବୁଜ

    Ans. C
    ହାତୀ + ନୀଳ ଲାଲ୍ଟିନ।
    ଟ୍ରିକ୍: “BSP = Blue SaPa”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ପ୍ରତୀକ

  7. ଆଦର୍ଶ ଆଚାର ସଂହିତା କେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୁଏ? A. ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୋକ ସଭା ଭାଙ୍ଗିବା ସମୟରେ
    B. CEC ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କଲେ
    C. ନିର୍ବାଚନର ତାରିଖ ଘୋଷିତ ହେଲେ
    D. ନାମାଙ୍କନର ଶେଷ ତାରିଖ ଶେଷ ହେଲେ

    Ans. C
    ପ୍ରେସ୍ କନ୍ଫରେନ୍ସ ଶେଷ ହେବା ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, MCC କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୁଏ।
    ଟ୍ରିକ୍: “Date = MATE”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: MCC

  8. ଲୋକ ସଭାର ଦୁଇଟି ସଭା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବଧାନ ହୋଇପାରେ A. 3 ମାସ
    B. 4 ମାସ
    C. 5 ମାସ
    D. 6 ମାସ

    Ans. D
    ଅନୁଚ୍ଛେଦ 85 – 6 ମାସ; ECI ତଦନୁସାରେ ନିର୍ବାଚନ ତାଲିକା କରେ।
    ଟ୍ରିକ୍: “6 = half dozen = half year”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବଧାନ

  9. କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଥମେ ଏକ ଲୋକ ସଭା ଉପ-ନିର୍ବାଚନରେ EVM ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା? A. କେରଳ
    B. ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
    C. ଗୁଜରାଟ
    D. ଗୋଆ

    Ans. A
    ପାରାଭୁର (କେରଳ) 1982।
    ଟ୍ରିକ୍: “EVM = Elephant Via Malabar”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ପ୍ରଯୁକ୍ତି

  10. 2024 ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ VVPAT ସ୍ଲିପ୍ ଗଣନା କେଉଁଥିପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ? A. ସମସ୍ତ ବୁଥ
    B. ପ୍ରତ୍ୟେକ AC ପାଇଁ 1 ଟି ଯାଦୁଚାଳିତ ବୁଥ
    C. ପ୍ରତ୍ୟେକ AC ପାଇଁ 5 ଟି ଯାଦୁଚାଳିତ ବୁଥ
    D. ପ୍ରତ୍ୟେକ PC ପାଇଁ 10% ବୁଥ

    Ans. C
    ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ 2024 ଆଦେଶ – ପ୍ରତ୍ୟେକ AC ପାଇଁ 5 ଟି EVM।
    ଟ୍ରିକ୍: “High-five VVPAT”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: VVPAT

  11. ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନରଙ୍କୁ କିଏ ଅପସାରଣ କରିପାରିବେ? A. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
    B. ସଂସଦ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ
    C. ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ
    D. ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏକାକୀ

    Ans. B
    ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବିଚାରପତି ସହିତ ସମାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା – ଉଭୟ ସଦନରେ ବିଶେଷ ବହୁମତ।
    ଟ୍ରିକ୍: “CEC = SC judge treatment”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ଅପସାରଣ

  12. 91ତମ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଆଇନ, 2003 ଏକ ରାଜ୍ୟରେ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସର୍ବାଧିକ ଆକାର ସ୍ଥିର କରିଥିଲା A. LA ସଂଖ୍ୟାର 10%
    B. 12%
    C. 15%
    D. 20%

    Ans. C
    15% (ନ୍ୟୁନତମ 12 ଯାହା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି)।
    ଟ୍ରିକ୍: “15 = 1 hand + 5 fingers”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ଦଳବଦଳ ବିରୋଧୀ

  13. ସମ୍ବିଧାନର କେଉଁ ତାଲିକା ରାଜ୍ୟ ସଭାରେ ଆସନ ବଣ୍ଟନ ସହିତ ଜଡିତ? A. 3ୟ
    B. 4ର୍ଥ
    C. 5ମ
    D. 6ଷ୍ଠ

    Ans. B
    4ର୍ଥ ତାଲିକା – RS ଆସନ; ECI ମଧ୍ୟ RS ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନା କରେ।
    ଟ୍ରିକ୍: “Rajya = 4 walls of House”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ତାଲିକା

  14. ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରାର୍ଥୀ ହେବା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବୟସ ହେଉଛି A. 18
    B. 21
    C. 25
    D. 30

    Ans. B
    ଅନୁଚ୍ଛେଦ 243K – 21 ବର୍ଷ; ECI କେବଳ MP/MLA/PR/ULB ର ତଦାରଖ କରେ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ।
    ଟ୍ରିକ୍: “21 = adult + responsibility”.
    ଟ୍ୟାଗ୍: ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା

  15. ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଜାତୀୟ ମତଦାତା ଦିବସ ପାଳନ କରେ A. 24 ଜାନୁଆରୀ
    B. 25 ଜାନୁଆରୀ
    C. 26 ଜାନୁଆରୀ
    D. 30 ଜାନୁଆରୀ

    Ans. B
    25 ଜାନୁଆରୀ 2011 ରୁ; ECI ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ।
    ଟ୍ରିକ୍: “25 = 2 hand 5 fingers = Vote!”
    ଟ୍ୟାଗ୍: ଦିବସ


ଦ୍ରୁତ ଟ୍ରିକ୍

ପରିସ୍ଥିତି ଶର୍ଟକଟ୍ ଉଦାହରଣ
ଜାତୀୟ ବନାମ ରାଜ୍ୟ ଦଳ 6-4-4 କିମ୍ବା 2-3-11 4 ରାଜ୍ୟରେ 6% ଭୋଟ୍ + 4 ଆସନ କିମ୍ବା 3 ରାଜ୍ୟରୁ 2% LS ଆସନ (11)
CEC ଅପସାରଣ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବିଚାରପତି ସହିତ ସମାନ – 2/3 + 50% ସଦନ ସଂଖ୍ୟା ମନେରଖନ୍ତୁ “CEC = SC”
EVM ପ୍ରଥମ ବ୍ୟବହାର 1982 କେରଳ 82 = EVe-ning 2 (Kerala sunset)
VVPAT ଗଣନା ପ୍ରତ୍ୟେକ AC ପାଇଁ 5 ଟି EVM “High-Five”
MCC ଆରମ୍ଭ ତାରିଖ ଘୋଷଣା “Date = MATE” – MCC Automatically Takes Effect

ଶୀଘ୍ର ସମୀକ୍ଷା

ବିନ୍ଦୁ ବିବରଣୀ
ଅନୁଚ୍ଛେଦ 324 ସଂସଦ, ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ନିର୍ବାଚନର ଉପରିଦର୍ଶନ, ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ।
3-ସଦସ୍ୟ ECI CEC + 2 ECs; ସମାନ କ୍ଷମତା, କିନ୍ତୁ CEC ସଭାପତିତ୍ୱ କରନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟକାଳ 6 ବର୍ଷ କିମ୍ବା 65 ବର୍ଷ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ହୁଏ।
ବେତନ ଭାରତର ସଂଚିତ ନିଧିରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ; ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ସହିତ ସମାନ।
1ମ CEC ସୁକୁମାର ସେନ (1950-58)।
ଦଳୀୟ ପ୍ରତୀକ ଜାତୀୟ: BJP – ପଦ୍ମ; INC – ହାତ; BSP – ହାତୀ + ନୀଳ ଲାଲ୍ଟିନ; CPI(M) – ହାତୁଡି-କଳା-ତାରା।
EVM ଉତ୍ପାଦନ BEL (ବେଙ୍ଗାଳୁରୁ) ଏବଂ ECIL (ହାଇଦ୍ରାବାଦ)।
VVPAT ଭୋଟର ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ କାଗଜ ଅଡିଟ୍ ଟ୍ରେଲ୍; SC 2013, 2019 ରୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ; ସ୍ଲିପ୍ ସିଲ୍ ବାକ୍ସରେ ପଡେ।
NOTA 2013 SC ରାୟ; 1ମ LS ବ୍ୟବହାର 2014।
ଜାତୀୟ ମତଦାତା ଦିବସ 25 ଜାନୁଆରୀ (2011 ରୁ) – 2025 ଥିମ୍ “Nothing Like Voting, I Vote for Sure”।