ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତ

ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତ – ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ GK କ୍ୟାପ୍ସୁଲ

ଇଭେଣ୍ଟ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ 1900 ପ୍ୟାରିସ – ନର୍ମାନ୍ ପ୍ରିଚାର୍ଡ (ରୌପ୍ୟ ×2)
ସମର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ 1920 ଆଣ୍ଟୱାର୍ପ – 6 ଖେଳାଳି, 0 ପଦକ
ଶୀତ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ 1964 ଇନ୍ସବ୍ରୁକ – ଜେରେମି ବୁଜାକୋସ୍କି (ଆଲ୍ପାଇନ୍ ସ୍କିଇଂ)
ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ 1968 ତେଲ-ଆବିବ – ମୁରଲିକାନ୍ତ ପେଟକର (ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ 1972)

1. ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ – ମୁଖ୍ୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
ବର୍ଷ / ଆୟୋଜକ ମୁଖ୍ୟ ଘଟଣା ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ଝଣ୍ଡାବାହକ (ଉଦଘାଟନୀ)
1900 ପ୍ୟାରିସ ଏକମାତ୍ର ଖେଳାଳି: ନର୍ମାନ୍ ପ୍ରିଚାର୍ଡ (2 ରୌପ୍ୟ) 2
1948 ଲଣ୍ଡନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ; ପୁରୁଷ ହକି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ 1 କିଶନ ଲାଲ (ହକି)
1952 ହେଲସିଙ୍କି କେ.ଡି. ଜାଧବ – ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପଦକ (କୁସ୍ତି କାଂସ୍ୟ) 2 ବଲବୀର ସିଂହ ସେନିୟର
1980 ମସ୍କୋ ଶେଷ ହକି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1 ବାସୁଦେବନ୍ ବାସ୍କରନ୍
1996 ଆଟଲାଣ୍ଟା ଲିଏଣ୍ଡର ପେସ – କାଂସ୍ୟ (ଟେନିସ) 1 ପରଗତ ସିଂହ
2004 ଏଥେନ୍ସ ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ରାଠୋଡ – ପ୍ରଥମ ଶୁଟିଂ ରୌପ୍ୟ 1 ଅଞ୍ଜୁ ବବି ଜର୍ଜ
2008 ବେଇଜିଂ ଅଭିନବ ବିନ୍ଦ୍ରା – ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ; ସୁଶୀଲ ଓ ବିଜେନ୍ଦର କାଂସ୍ୟ 3 ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ରାଠୋଡ
2012 ଲଣ୍ଡନ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ: 6 ପଦକ (2-4-0) 6 ସୁଶୀଲ କୁମାର
2016 ରିଓ ପି.ଭି. ସିନ୍ଧୁ (ରୌପ୍ୟ), ଶକ୍ଷୀ ମାଲିକ (କାଂସ୍ୟ) 2 ଅଭିନବ ବିନ୍ଦ୍ରା
2020 ଟୋକିଓ 7 ପଦକ (1-2-4); ନୀରଜ ଚୋପଡା – ପ୍ରଥମ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ 7 ମେରୀ କୋମ (ମ); ମନପ୍ରୀତ ସିଂହ (ମ)

2. ଖେଳ ଅନୁସାରେ ପଦକ ତାଲିକା (1900-2020)
ଖେଳ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ରୌପ୍ୟ କାଂସ୍ୟ ସମୁଦାୟ
ହକି 8 1 2 11
ଶୁଟିଂ 1 2 1 4
କୁସ୍ତି 0 1 5 6
ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ 0 1 1 2
ବକ୍ସିଂ 0 0 3 3
ଟେନିସ 0 0 1 1
ଓଜନ ଉଠାଇବା 0 0 1 1
ଆଥଲେଟିକ୍ସ 1 0 0 1
ସମୁଦାୟ 10 10 14 34

3. ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଲିମ୍ପିକ ପଦକ ବିଜେତା
ଖେଳାଳି ବର୍ଷ ଇଭେଣ୍ଟ ପଦକ
ନର୍ମାନ୍ ପ୍ରିଚାର୍ଡ 1900 200 m/200 m hurdles ରୌପ୍ୟ ×2
କେ.ଡି. ଜାଧବ 1952 କୁସ୍ତି 52 kg କାଂସ୍ୟ
ଲିଏଣ୍ଡର ପେସ 1996 ଟେନିସ ସିଙ୍ଗଲ୍ସ କାଂସ୍ୟ
କର୍ଣ୍ଣମ ମଲ୍ଲେଶ୍ୱରୀ 2000 69 kg ଓଜନ ଉଠାଇବା କାଂସ୍ୟ
ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ରାଠୋଡ 2004 ଡବଲ୍-ଟ୍ରାପ୍ ଶୁଟିଂ ରୌପ୍ୟ
ଅଭିନବ ବିନ୍ଦ୍ରା 2008 10 m ଏୟାର୍-ରାଇଫଲ୍ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ
ସୁଶୀଲ କୁମାର 2008 ଓ 2012 66 kg କୁସ୍ତି କାଂସ୍ୟ ଓ ରୌପ୍ୟ
ବିଜେନ୍ଦର ସିଂହ 2008 75 kg ବକ୍ସିଂ କାଂସ୍ୟ
ବିଜୟ କୁମାର 2012 25 m ରାପିଡ୍-ଫାୟାର୍ ପିସ୍ତଲ୍ ରୌପ୍ୟ
ସାଇନା ନେହୱାଲ 2012 ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ସିଙ୍ଗଲ୍ସ କାଂସ୍ୟ
ଗଗନ ନାରଙ୍ଗ 2012 10 m ଏୟାର୍-ରାଇଫଲ୍ କାଂସ୍ୟ
ମେରୀ କୋମ 2012 ବକ୍ସିଂ 51 kg କାଂସ୍ୟ
ଯୋଗେଶ୍ୱର ଦତ୍ତ 2012 60 kg କୁସ୍ତି କାଂସ୍ୟ
ପି.ଭି. ସିନ୍ଧୁ 2016 ଓ 2020 ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ସିଙ୍ଗଲ୍ସ ରୌପ୍ୟ ଓ କାଂସ୍ୟ
ଶକ୍ଷୀ ମାଲିକ 2016 58 kg କୁସ୍ତି କାଂସ୍ୟ
ମିରାବାଇ ଚାନୁ 2020 49 kg ଓଜନ ଉଠାଇବା ରୌପ୍ୟ
ଲଭଲିନା ବୋର୍ଗୋହାଇନ୍ 2020 69 kg ବକ୍ସିଂ କାଂସ୍ୟ
ବଜରଙ୍ଗ ପୁନିଆ 2020 65 kg କୁସ୍ତି କାଂସ୍ୟ
ନୀରଜ ଚୋପଡା 2020 ଭାଲା ଫୋପେଇବା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ

4. ଭାରତର ହକି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଧାରା (1928-1980)
ବର୍ଷ କପ୍ତାନ ଫାଇନାଲ ବିରୋଧୀ ସ୍କୋର
1928 ଆମଷ୍ଟରଡାମ ଜୟପାଲ ସିଂହ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ 3-0
1932 ଲସ୍ ଏଞ୍ଜେଲସ ଲାଲ ଶାହ ବୋଖାରୀ ଜାପାନ 11-1
1936 ବର୍ଲିନ ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜର୍ମାନୀ 8-1
1948 ଲଣ୍ଡନ କିଶନ ଲାଲ ବ୍ରିଟେନ 4-0
1952 ହେଲସିଙ୍କି କେ.ଡି. ସିଂହ ବାବୁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ 6-1
1956 ମେଲବର୍ଣ୍ଣ ବଲବୀର ସିଂହ ସେନିୟର ପାକିସ୍ତାନ 1-0
1964 ଟୋକିଓ ଚରଞ୍ଜିତ ସିଂହ ପାକିସ୍ତାନ 1-0
1980 ମସ୍କୋ ବାସୁଦେବନ୍ ବାସ୍କରନ୍ ସ୍ପେନ 4-3

5. ଦ୍ରୁତ ପୁନରାବୃତ୍ତି ପାଇଁ ଏକ-ଧାଡ଼ି ଉକ୍ତି
  • ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିଆନ୍: ନର୍ମାନ୍ ପ୍ରିଚାର୍ଡ (1900).
  • ଏକା ଖେଳରେ 2 ପଦକ ଜିତିଥିବା ଏକମାତ୍ର ଭାରତୀୟ: ନର୍ମାନ୍ ପ୍ରିଚାର୍ଡ.
  • ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ: ଅଭିନବ ବିନ୍ଦ୍ରା (2008 ବେଇଜିଂ).
  • ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମହିଳା ପଦକ ବିଜେତା: କର୍ଣ୍ଣମ ମଲ୍ଲେଶ୍ୱରୀ (2000).
  • ସର୍ବାଧିକ ପଦକ ବିଜେତା ଭାରତୀୟ: ସୁଶୀଲ କୁମାର (2 ପଦକ).
  • ଭାରତର ଜାତୀୟ ଖେଳ (ଅଣସରକାରୀ): ହକି (8 ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ).
  • ନୀରଜ ଚୋପଡାଙ୍କ ଟୋକିଓ 2020 ବିଜୟୀ ଦୂରତା: 87.58 m.
  • 1980 ପରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ହକିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ଥାନ: ଟୋକିଓ 2020 – କାଂସ୍ୟ.
  • ପ୍ରଥମ ପାରାଲିମ୍ପିକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ: ମୁରଲିକାନ୍ତ ପେଟକର (1972, ସନ୍ତରଣ).
  • ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘ (IOA) ଗଠିତ: 1927; ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁଖ୍ୟାଳୟ – ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ.

6. ଅଭ୍ୟାସ MCQs (ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରକାର)

Q1. ଅଲିମ୍ପିକ ପଦକ ଜିତିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ କିଏ?
A. କେ.ଡି. ଜାଧବ
B. ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ
C. ନର୍ମାନ୍ ପ୍ରିଚାର୍ଡ
D. ବଲବୀର ସିଂହ ସେନିୟର
ଉତ୍ତର: C

Q2. କେଉଁ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଲିମ୍ପିକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିଥିଲା?
A. 2004
B. 2008
C. 2012
D. 2016
ଉତ୍ତର: B

Q3. “ଭାରତୀୟ ହକିର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ” ଶବ୍ଦଗୁଚ୍ଛ କେଉଁ ଅବଧିରେ ଅଲିମ୍ପିକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିବାକୁ ସୂଚାଏ?
A. 1928-1956
B. 1932-1964
C. 1928-1980
D. 1948-1980
ଉତ୍ତର: C

Q4. 1980 ମସ୍କୋ ହକି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ବିଜୟୀ ଦଳର କପ୍ତାନ କିଏ ଥିଲେ?
A. ବାସୁଦେବନ୍ ବାସ୍କରନ୍
B. ଜାଫର ଇକବାଲ
C. ଏମ୍.ଏମ୍. ସୋମାୟା
D. ଅଜିତ ପାଲ ସିଂହ
ଉତ୍ତର: A

Q5. ଅଲିମ୍ପିକ ପଦକ ଜିତିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମହିଳା –
A. ପି.ଟି. ଉଷା
B. କର୍ଣ୍ଣମ ମଲ୍ଲେଶ୍ୱରୀ
C. ମେରୀ କୋମ
D. ସାଇନା ନେହୱାଲ
ଉତ୍ତର: B

Q6. ଟୋକିଓ 2020 ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ସମୁଦାୟ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ଥିଲା –
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
ଉତ୍ତର: C

Q7. ନୀରଜ ଚୋପଡା କେଉଁ ଇଭେଣ୍ଟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିଥିଲେ?
A. ଡିସ୍କସ୍ ଥ୍ରୋ
B. ଶଟ୍-ପୁଟ୍
C. ଭାଲା ଫୋପେଇବା
D. ହାମର ଥ୍ରୋ
ଉତ୍ତର: C

Q8. କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ସୁଶୀଲ କୁମାର ଓ ବଜରଙ୍ଗ ପୁନିଆ ଉଭୟଙ୍କୁ ଦେଇଛି?
A. ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
B. ହରିୟାଣା
C. ପଞ୍ଜାବ
D. ଦିଲ୍ଲୀ
ଉତ୍ତର: B

Q9. ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘ (IOA) ର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଅବସ୍ଥିତ –
A. ମୁମ୍ବାଇ
B. ବେଙ୍ଗାଳୁରୁ
C. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ
D. କୋଲକାତା
ଉତ୍ତର: C

Q10. ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଶୀତ ଅଲିମ୍ପିଆନ୍ ଥିଲେ –
A. ଶିବା କେଶବନ
B. ଜେରେମି ବୁଜାକୋସ୍କି
C. ଆରିଫ ଖାନ
D. ଆକାଶ କୁମାର
ଉତ୍ତର: B

Q11. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ 2012 ଲଣ୍ଡନରେ ଶୁଟିଂରେ ରୌପ୍ୟ ଜିତିଥିଲେ?
A. ଗଗନ ନାରଙ୍ଗ
B. ବିଜୟ କୁମାର
C. ଅଭିନବ ବିନ୍ଦ୍ରା
D. ରାଜ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ରାଠୋଡ
ଉତ୍ତର: B

Q12. ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ ହକି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆସିଥିଲା –
A. 1948 ଲଣ୍ଡନ
B. 1952 ହେଲସିଙ୍କି
C. 1956 ମେଲବର୍ଣ୍ଣ
D. 1960 ରୋମ
ଉତ୍ତର: A

Q13. ନିମ୍ନଲିଖିତକୁ ମିଳାନ୍ତୁ:
A. ପି.ଭି. ସିନ୍ଧୁ – 1. କାଂସ୍ୟ ରିଓ
B. ଶକ୍ଷୀ ମାଲିକ – 2. ରୌପ୍ୟ ଟୋକିଓ
C. ମିରାବାଇ ଚାନୁ – 3. ରୌପ୍ୟ ଟୋକିଓ
D. ଲଭଲିନା ବୋର୍ଗୋହାଇନ୍ – 4. କାଂସ୍ୟ ଟୋକିଓ
ସଠିକ୍ କୋଡ୍:
A. A-1, B-2, C-3, D-4
B. A-1, B-1, C-3, D-4
C. A-2, B-1, C-3, D-4
D. A-2, B-1, C-2, D-4
ଉତ୍ତର: C

Q14. କେଉଁ ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟ୍ଙ୍କୁ “ଫ୍ଲାଇଂ ସିଖ୍” ଡାକନାମ ଦିଆଯାଇଛି?
A. ମିଲ୍ଖା ସିଂହ
B. ଗୁରବଚନ ସିଂହ ରଣଧାୱା
C. ଶ୍ରୀରାମ ସିଂହ
D. ବାହାଦୁର ପ୍ରସାଦ
ଉତ୍ତର: A (ଟିପ୍ପଣୀ: ତାଙ୍କୁ କେବେ ଅଲିମ୍ପିକ ପଦକ ମିଳି ନାହିଁ।)

Q15. ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପାରାଲିମ୍ପିକ ପଦକର ରଙ୍ଗ ଥିଲା –
A. ରୌପ୍ୟ
B. ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ
C. କାଂସ୍ୟ
D. କିଛି ନୁହେଁ
ଉତ୍ତର: B (ମୁରଲିକାନ୍ତ ପେଟକର, 1972)


MCQ ଉତ୍ତର ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ
  1. C
  2. B
  3. C
  4. A
  5. B
  6. C
  7. C
  8. B
  9. C
  10. B
  11. B
  12. A
  13. C
  14. A
  15. B

ପୁନରାବୃତ୍ତି କରନ୍ତୁ → ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ → ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୁଅନ୍ତୁ!