ଚେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ
ଚେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ - ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଜ୍ଞାନ କ୍ୟାପ୍ସୁଲ
1. ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
| ବର୍ଷ | ଘଟଣା |
|---|---|
| 1952 | ଏଲୁରୁ (ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ)ରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଚେସ୍ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ |
| 1961 | ମାନୁଏଲ୍ ଆରୋନ୍ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ମାଷ୍ଟର (IM) ହୁଅନ୍ତି |
| 1988 | ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାଣ୍ଡମାଷ୍ଟର (GM) ହୁଅନ୍ତି |
| 1990 | ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବାରୁଆ – 2ୟ ଭାରତୀୟ GM |
| 1997 | ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ କ୍ୟାଣ୍ଡିଡେଟ୍ସ୍ ଜିତି, କାସ୍ପାରୋଭ୍ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରନ୍ତି |
| 2000 | ଆନନ୍ଦ FIDE ବିଶ୍ୱ ଚେସ୍ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ (ତେହେରାନ) ଜିତନ୍ତି – ପ୍ରଥମ ଏସୀୟ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନ୍ |
| 2007 | ଆନନ୍ଦ “ଅବିବାଦିତ” ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନ୍ ହୁଅନ୍ତି (ମେକ୍ସିକୋ ସିଟି) |
| 2012 | ପଞ୍ଚମ ବାର ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନ୍ ଆନନ୍ଦ (2000, 2007, 2008, 2010, 2012) |
| 2013 | ଆଲ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଚେସ୍ ଫେଡେରେସନ୍ (AICF) “ଚେସ୍-ଇନ୍-ସ୍କୁଲ୍ସ” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରେ |
| 2016 | ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ GM ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତ ରୁଷିଆକୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ (43 ବନାମ 42) |
| 2018 | ପ୍ରଗ୍ଗନନନ୍ଧା (12 ବର୍ଷ) ଇତିହାସର 2ୟ ସର୍ବକନିଷ୍ଠ GM ହୁଅନ୍ତି |
| 2020 | ଭାରତ FIDE ଅନଲାଇନ୍ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଜିତେ (ରୁଷିଆ ସହିତ ସମ୍ମିଳିତ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ) |
| 2022 | ଭାରତ ଚେନ୍ନାଇରେ 44ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଆୟୋଜନ କରେ – ସର୍ବାଧିକ ବୃହତ୍ତମ (188 ଦଳ) |
| 2023 | ଭାରତ ଏକ ସମୟରେ U-20, U-18, U-16, U-14 ଶ୍ରେଣୀରେ FIDE ରେଟିଂ ତାଲିକାରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ରହେ |
2. ଗ୍ରାଣ୍ଡମାଷ୍ଟର୍ ପରିସଂଖ୍ୟାନ (31 ଡିସେମ୍ବର 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)
| ପାରାମିଟର | ଆଙ୍କଡ଼ା |
|---|---|
| ଭାରତରେ ସମୁଦାୟ GM | 84 |
| ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଭାରତୀୟ GM | ଗୁକେଶ୍ ଡି (12 ବର୍ଷ 7 ମାସ 17 ଦିନ) – ଜୁନ୍ 2019 |
| ପ୍ରଥମ ମହିଳା GM | ସୁବ୍ବରମଣ୍ ବିଜୟଲକ୍ଷ୍ମୀ (2001) |
| ମହିଳା GM | 10 |
| ସର୍ବାଧିକ GM ଥିବା ରାଜ୍ୟ | ତାମିଲନାଡୁ (28) |
| ହାରାହାରି ରେଟିଂ (ଶୀର୍ଷ-10 ଭାରତୀୟ) | 2683 ଏଲୋ |
3. ଚେସ୍ ଫେଡେରେସନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ତଥ୍ୟ
- ମୂଳ ସଂସ୍ଥା: ଆଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚେସ୍ ଫେଡେରେସନ୍ (AICF) – 1951ରେ ସ୍ଥାପିତ, ମୁଖ୍ୟାଳୟ: ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ
- ବର୍ତ୍ତମାନର ସଭାପତି (2023): ସଞ୍ଜୟ କପୁର
- ଅନୁବନ୍ଧନ: FIDE (Fédération Internationale des Échecs) 1928 ରୁ (ବ୍ରିଟିଶ୍ ଭାରତ ଭାବରେ; ସ୍ୱାଧୀନ ଅନୁବନ୍ଧନ 1952)
- ଜାତୀୟ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍: 1955ରେ ପ୍ରଥମ; ମହିଳା ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ 1974ରେ ଆରମ୍ଭ
- ସରକାରୀ ପତ୍ରିକା: “ଚେସ୍ ମେଟ୍”
4. ଅର୍ଜୁନ ଏବଂ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ (ଚେସ୍)
| ବର୍ଷ | ଖେଳାଳି | ପୁରସ୍କାର |
|---|---|---|
| 1961 | ମାନୁଏଲ୍ ଆରୋନ୍ | ଅର୍ଜୁନ |
| 1985 | ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ | ଅର୍ଜୁନ |
| 1987 | ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବାରୁଆ | ଅର୍ଜୁନ |
| 1990 | ଆନନ୍ଦ | ପଦ୍ମଶ୍ରୀ |
| 2000 | ଆନନ୍ଦ | ପଦ୍ମଭୂଷଣ |
| 2007 | ଆନନ୍ଦ | ପଦ୍ମବିଭୂଷଣ |
| 2018 | କୋନେରୁ ହମ୍ପି | ପଦ୍ମଶ୍ରୀ |
| 2019 | ହରିକା ଦ୍ରୋଣାବଳ୍ଳୀ | ପଦ୍ମଶ୍ରୀ |
5. ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଟିଂ ପ୍ରାପ୍ତ ଖେଳାଳିମାନେ (ଲାଇଭ୍ ଡିସେମ୍ବର-23)
| କ୍ରମାଙ୍କ | ଖେଳାଳି | ରେଟିଂ | ରାଜ୍ୟ |
|---|---|---|---|
| 1 | ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ | 2754 | ତାମିଲନାଡୁ |
| 2 | ଗୁକେଶ୍ ଡି | 2743 | ତାମିଲନାଡୁ |
| 3 | ଅର୍ଜୁନ୍ ଏରିଗାଇସି | 2742 | ତେଲେଙ୍ଗାନା |
| 4 | ପ୍ରଗ୍ଗନନନ୍ଧା ଆର୍ | 2741 | ତାମିଲନାଡୁ |
| 5 | ବିଦିତ୍ ଗୁଜରାଠୀ | 2727 | ମହାରାଷ୍ଟ୍ର |
6. ମହିଳା ଶକ୍ତି
- ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମହିଳା IM: ଭାଗ୍ୟଶ୍ରୀ ଠିପ୍ସେ (1985)
- ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମହିଳା GM: ସୁବ୍ବରମଣ୍ ବିଜୟଲକ୍ଷ୍ମୀ (2001)
- ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ମହିଳା GM: ଆର୍ ବୈଶାଳୀ (2018) – ପ୍ରଗ୍ଗଙ୍କ ବଡ଼ ଭଉଣୀ
- ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଟିଂ ପ୍ରାପ୍ତ ଭାରତୀୟ ମହିଳା: କୋନେରୁ ହମ୍ପି (2586)
- ବିଶ୍ୱ ରାପିଡ୍ ଚାମ୍ପିୟନ୍: କୋନେରୁ ହମ୍ପି (2019)
7. ଏକ-ଧାଡ଼ିରେ ସଂଶୋଧନ ବୁଲେଟ୍
- ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦଙ୍କ ଉପନାମ “ମାଡ୍ରାସ୍ ବାଘ”।
- ଚେନ୍ନାଇକୁ “ଭାରତର ଚେସ୍ ରାଜଧାନୀ” କୁହାଯାଏ।
- ଭାରତର ପ୍ରଥମ GM ନର୍ମ ପ୍ରବୀଣ ଠିପ୍ସେ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା (1987) କିନ୍ତୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରଥମେ 2500 ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲେ।
- ନିହାଲ୍ ସାରିନ୍ (2018) – 2600 ଏଲୋ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଭାରତୀୟ (14 ବର୍ଷ 10 ମାସ)।
- FIDE ମୁଖ୍ୟାଳୟ: ଲୋଜାନ୍, ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ; 1924ରେ ସ୍ଥାପିତ।
- ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ 2022ର ଶୁଭାଙ୍କ: “ଥାମ୍ବି” (ଚଷମା ପିନ୍ଧିଥିବା ନାଇଟ୍)।
- ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ପଦକ: କାଂସ୍ୟ (1980, ମାଲ୍ଟା)।
- ସର୍ବୋତ୍ତମ ଦଳୀୟ ସମାପ୍ତି: 2ୟ ସ୍ଥାନ (2014, ଟ୍ରୋମ୍ସୋ)।
- 2022 ଚେନ୍ନାଇ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍: ଭାରତ A ଦଳ (ଗୁକେଶ୍, ଅର୍ଜୁନ୍, ବିଦିତ୍, ପ୍ରଗ୍ଗ, ଏରିଗାଇସି) ଓପନ୍ ବିଭାଗରେ ଦଳୀୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିଥିଲା।
- ଭାରତ 2023 ବିଶ୍ୱ ଜୁନିୟର୍ (କାଲିକଟ୍) ଏବଂ 2024 ବିଶ୍ୱ ରାପିଡ୍/ବ୍ଲିଟ୍ଜ୍ (କୋଲକାତା)ର ମେଜବାନ ମଧ୍ୟ।
ଦ୍ରୁତ-ସନ୍ଦର୍ଭ ସାରଣୀ
ସାରଣୀ 1: ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାଣ୍ଡମାଷ୍ଟର୍ମାନଙ୍କର କାଳାନୁକ୍ରମିକ ତାଲିକା
| କ୍ରମ | ଖେଳାଳି | ବର୍ଷ | ବୟସ |
|---|---|---|---|
| 1 | ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ | 1988 | 18 ବର୍ଷ 11 ମାସ |
| 2 | ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବାରୁଆ | 1991 | 24 ବର୍ଷ |
| 3 | ପ୍ରବୀଣ ଠିପ୍ସେ | 1997 | 38 ବର୍ଷ |
| 4 | ଅଭିଜିତ୍ କୁଣ୍ଟେ | 2000 | 23 ବର୍ଷ |
| 5 | କୃଷ୍ଣନ୍ ଶଶିକିରଣ | 2000 | 19 ବର୍ଷ |
| 10 | ପେଣ୍ଟାଲା ହରିକୃଷ୍ଣ | 2001 | 15 ବର୍ଷ 3 ମାସ |
| 20 | ପରିମର୍ଜନ୍ ନେଗି | 2006 | 13 ବର୍ଷ 4 ମାସ (ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର 2ୟ ସର୍ବକନିଷ୍ଠ) |
| 84 | ଗୁକେଶ୍ ଡି | 2019 | 12 ବର୍ଷ 7 ମାସ |
ସାରଣୀ 2: ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ
| ଖେଳାଳି | ବର୍ଷ | ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ | ଫଳାଫଳ |
|---|---|---|---|
| ଆନନ୍ଦ | 1995 | କାସ୍ପାରୋଭ୍ | ହାରିଲେ 10½–7½ |
| ଆନନ୍ଦ | 1998 | କାର୍ପୋଭ୍ | ରାପିଡ୍ ପ୍ଲେ-ଅଫ୍ ହାରିଲେ |
| ଆନନ୍ଦ | 2000 | ଶିରୋଭ୍ | ଜିତିଲେ (FIDE) |
| ଆନନ୍ଦ | 2007 | ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ | ଜିତିଲେ |
| ଆନନ୍ଦ | 2008 | କ୍ରାମନିକ୍ | ଜିତିଲେ 6½–4½ |
| ଆନନ୍ଦ | 2010 | ଟୋପାଲୋଭ୍ | ଜିତିଲେ 6½–5½ |
| ଆନନ୍ଦ | 2012 | ଗେଲଫାଣ୍ଡ | ରାପିଡ୍ ଟାଇବ୍ରେକ୍ ଜିତିଲେ |
| ଆନନ୍ଦ | 2013 | କାର୍ଲସେନ୍ | ହାରିଲେ 6½–3½ |
| ଆନନ୍ଦ | 2014 | କାର୍ଲସେନ୍ | ହାରିଲେ 6½–4½ |
15+ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନ (MCQ)
MCQ ଗୁଡିକ ଉତ୍ତର ସହିତ ଦେଖିବା ପାଇଁ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ
Q1. ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାଣ୍ଡମାଷ୍ଟର୍ କିଏ ଥିଲେ?
A. ମାନୁଏଲ୍ ଆରୋନ୍
B. ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ
C. ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବାରୁଆ
D. ପ୍ରବୀଣ ଠିପ୍ସେ
Ans: B. ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ (1988)
Q2. ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ପଦକ କେଉଁ ବର୍ଷ ଜିତିଥିଲା?
A. 1974
B. 1980
C. 1986
D. 1992
Ans: B. 1980 (କାଂସ୍ୟ, ମାଲ୍ଟା)
Q3. 44ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ 2022 କେଉଁ ଭାରତୀୟ ସହର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା?
A. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ
B. କୋଲକାତା
C. ଚେନ୍ନାଇ
D. ମୁମ୍ବାଇ
Ans: C. ଚେନ୍ନାଇ
Q4. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଭାରତୀୟ GM ହେବାର ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି?
A. ପ୍ରଗ୍ଗନନନ୍ଧା
B. ନିହାଲ୍ ସାରିନ୍
C. ଗୁକେଶ୍ ଡି
D. ଅର୍ଜୁନ୍ ଏରିଗାଇସି
Ans: C. ଗୁକେଶ୍ ଡି (12 ବର୍ଷ 7 ମାସ)
Q5. ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମହିଳା ଭାବରେ GM ଉପାଧି ଅର୍ଜନ କରିଥିଲେ:
A. କୋନେରୁ ହମ୍ପି
B. ହରିକା ଦ୍ରୋଣାବଳ୍ଳୀ
C. ସୁବ୍ବରମଣ୍ ବିଜୟଲକ୍ଷ୍ମୀ
D. ଆର୍ ବୈଶାଳୀ
Ans: C. ସୁବ୍ବରମଣ୍ ବିଜୟଲକ୍ଷ୍ମୀ (2001)
Q6. ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ (ଅବିବାଦିତ) ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ ଜିତିଥିଲେ:
A. 1995
B. 2000
C. 2007
D. 2008
Ans: C. 2007 (ମେକ୍ସିକୋ ସିଟି ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ)
Q7. ଆଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚେସ୍ ଫେଡେରେସନ୍ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା:
A. 1947
B. 1951
C. 1955
D. 1960
Ans: B. 1951
Q8. ଭାରତ FIDE ଅନଲାଇନ୍ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ 2020 କେଉଁ ଦେଶ ସହିତ ସମ୍ମିଳିତ ଭାବରେ ଜିତିଥିଲା?
A. ଚୀନ୍
B. USA
C. ରୁଷିଆ
D. ଆଜେରବାଇଜାନ୍
Ans: C. ରୁଷିଆ (ସର୍ଭର୍ ବିଫଳତା ଯୋଗୁଁ ସମ୍ମିଳିତ ବିଜେତା ଘୋଷିତ)
Q9. ଭାରତରେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ GM ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି?
A. ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
B. ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
C. ତାମିଲନାଡୁ
D. ତେଲେଙ୍ଗାନା
Ans: C. ତାମିଲନାଡୁ (28 GM)
Q10. 44ତମ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ଶୁଭାଙ୍କ ଥିଲା:
A. ବୀର
B. ଥାମ୍ବି
C. ବୀରୁ
D. ଶକ୍ତି
Ans: B. ଥାମ୍ବି
Q11. ଚେସ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ କିଏ ଥିଲେ?
A. ବିଶ୍ୱନାଥନ୍ ଆନନ୍ଦ
B. ମାନୁଏଲ୍ ଆରୋନ୍
C. ଦିବ୍ୟେନ୍ଦୁ ବାରୁଆ
D. ପ୍ରବୀଣ ଠିପ୍ସେ
Ans: B. ମାନୁଏଲ୍ ଆରୋନ୍ (1961)
Q12. କୋନେରୁ ହମ୍ପି ବିଶ୍ୱ ରାପିଡ୍ ଚାମ୍ପିୟନସିପ୍ ଜିତିଥିଲେ:
A. 2017
B. 2018
C. 2019
D. 2020
Ans: C. 2019 (ମସ୍କୋ)
Q13. FIDE ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଅବସ୍ଥିତ:
A. ଜୁରିଖ୍
B. ଜେନେଭା
C. ଲୋଜାନ୍
D. ପ୍ୟାରିସ୍
Ans: C. ଲୋଜାନ୍, ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ
Q14. ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତ GM ସଂଖ୍ୟାରେ ରୁଷିଆକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା:
A. 2014
B. 2016
C. 2018
D. 2020
Ans: B. 2016
Q15. AICF ର ସରକାରୀ ପତ୍ରିକା ହେଉଛି:
A. ଚେସ୍ ବେସ୍
B. ଚେସ୍ ମେଟ୍
C. ଚେସ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
D. ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଚେସ୍
Ans: B. ଚେସ୍ ମେଟ୍
Q16. କେଉଁ ଭାରତୀୟ GM 2006ରେ ବିଶ୍ୱ ଇତିହାସରେ 2ୟ ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ହୋଇଥିଲେ?
A. ପରିମର୍ଜନ୍ ନେଗି
B. ପ୍ରଗ୍ଗନନନ୍ଧା
C. ଗୁକେଶ୍ ଡି
D. ନିହାଲ୍ ସାରିନ୍
Ans: A. ପରିମର୍ଜନ୍ ନେଗି (13 ବର୍ଷ 4 ମାସ)
Q17. 2022 ପୂର୍ବରୁ ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ (ଓପନ୍)ରେ ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଦଳୀୟ ସମାପ୍ତି ଥିଲା:
A. ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ
B. ରୌପ୍ୟ
C. କାଂସ୍ୟ
D. 4ର୍ଥ
Ans: B. ରୌପ୍ୟ (2014 ଟ୍ରୋମ୍ସୋ)
Q18. ଚେସ୍-ଇନ୍-ସ୍କୁଲ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ AICF ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା:
A. 2008
B. 2010
C. 2013
D. 2015
Ans: C. 2013
ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ରଟନ:
ଆନନ୍ଦ-1988-GM, ଗୁକେଶ୍-ସର୍ବକନିଷ୍ଠ, ଚେନ୍ନାଇ-2022-ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍, ହମ୍ପି-ରାପିଡ୍ ରାଣୀ, ତାମିଲନାଡୁ-GM ଫ୍ୟାକ୍ଟରି!