ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ
ଭାରତରେ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ – ରେଳବାଇ ପରୀକ୍ଷା କ୍ୟାପ୍ସୁଲ
1. ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥା କ’ଣ?
ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥା (ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂଗଠନ ବା ବୃତ୍ତିଗତ ସମାଜ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ) ହେଉଛି ଏକ ଅଣ-ଲାଭକାରୀ ସଂଗଠନ ଯାହା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୃତ୍ତି, ସେହି ବୃତ୍ତିରେ ନିୟୋଜିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ଭାରତରେ, ଅଧିକାଂଶ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥା ସଂସଦର ଏକ ଆଇନ ବା ସମାଜ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଇନ, 1860 ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥାଏ।
2. ସଂସଦୀୟ-ବିଧିବଦ୍ଧ ବନାମ ଅବିଧିବଦ୍ଧ ସଂସ୍ଥା
| ବିଶେଷତା | ବିଧିବଦ୍ଧ ସଂସ୍ଥା | ଅବିଧିବଦ୍ଧ ସଂସ୍ଥା |
|---|---|---|
| ସୃଷ୍ଟି | ସଂସଦର ଏକ ଆଇନ ଅଧୀନରେ | ସମାଜ ଆଇନ, 1860 ବା ଏକ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଭାବରେ |
| ଆଇନଗତ କ୍ଷମତା | ସନଦ, ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିପାରେ, ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେଇପାରେ | କୌଣସି ଆଇନଗତ କ୍ଷମତା ନାହିଁ; ଆତ୍ମ-ନିୟନ୍ତ୍ରଣ |
| ଉଦାହରଣ | ICAI, ICSI, ICMAI, AICTE, ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ | CSI, IEI, NIIT, ISTE |
3. ପ୍ରମୁଖ ବିଧିବଦ୍ଧ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନଜରରେ
| ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ନାମ | ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନାମ | ସ୍ଥାପନା | ମୁଖ୍ୟାଳୟ | ସନଦ ଆଇନ | ସଭାପତି (2024) | ସଦସ୍ୟତା (FY 2023-24) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| ICAI | ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଚାର୍ଟର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ | 1 ଜୁଲାଇ 1949 | ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ | ଚାର୍ଟର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଆକ୍ଟ, 1949 | CA. ରଣଜିତ କୁମାର ଅଗରୱାଲ | 4,00,000+ (ଆସୋସିଏଟ୍ ଏବଂ ଫେଲୋ) |
| ICSI | ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କମ୍ପାନୀ ସେକ୍ରେଟାରିଜ୍ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ | 4 ଅକ୍ଟୋବର 1968 | ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ | କମ୍ପାନୀ ସେକ୍ରେଟାରିଜ୍ ଆକ୍ଟ, 1980 | CS. B. ନରସିଂହନ | 75,000+ |
| ICMAI | ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ କୋଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ | 28 ମଇ 1959 | କୋଲକାତା | କୋଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ୱର୍କ୍ସ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଆକ୍ଟ, 1959 | CMA. ରାକେଶ ଭଲ୍ଲା | 1,10,000+ |
| ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ | ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ | 1 ଡିସେମ୍ବର 1961 | ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ | ଆଡଭୋକେଟ୍ସ ଆକ୍ଟ, 1961 | ଶ୍ରୀ ମନନ କୁମାର ମିଶ୍ର | 17 ଲକ୍ଷ+ ଆଡଭୋକେଟ୍ |
| AICTE | ଆଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାଉନ୍ସିଲ ଫର ଟେକ୍ନିକାଲ ଏଜୁକେସନ୍ | ନଭେମ୍ବର 1945 (ବିଧିବଦ୍ଧ 1987) | ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ | AICTE ଆକ୍ଟ, 1987 | ପ୍ରଫେସର୍ T. G. ସିତାରାମ (ଚେୟାରପର୍ସନ୍) | – |
| MCI → NMC | ମେଡିକାଲ କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ → ନ୍ୟାସନାଲ ମେଡିକାଲ କମିଶନ୍ | 1934 → 25 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2020 | ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ | ଇଣ୍ଡିଆନ ମେଡିକାଲ କାଉନ୍ସିଲ ଆକ୍ଟ → NMC ଆକ୍ଟ, 2019 | ଡଃ ସୁରେଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଶର୍ମା (NMC ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍) | 13 ଲକ୍ଷ+ ଡାକ୍ତର |
4. ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବା ମୁଖ୍ୟ ତାରିଖଗୁଡ଼ିକ (RRB ପ୍ରିୟ)
| ତାରିଖ | ଘଟଣା |
|---|---|
| 1 ଜୁଲାଇ 1949 | ICAI ଗଠିତ |
| 1 ଜୁଲାଇ 1949 | ପ୍ରଥମ CA ପରୀକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠିତ |
| 28 ମଇ 1959 | ICMAI ଜନ୍ମ (ପୂର୍ବରୁ ICWAI) |
| 4 ଅକ୍ଟୋବର 1968 | ICSI ସ୍ଥାପିତ |
| 1 ଡିସେମ୍ବର 1961 | ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଦିବସ |
| 1980 | କମ୍ପାନୀ ସେକ୍ରେଟାରିଜ୍ ଆକ୍ଟ ପାରିତ |
| 25 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2020 | MCI କୁ NMC ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିସ୍ଥାପିତ |
| 15 ଅଗଷ୍ଟ 2021 | CA. T. N. ମନୋହରନ୍ ପ୍ରଥମ CA ଭାବରେ AICTE ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ହେଲେ |
5. ଅବିଧିବଦ୍ଧ ତଥାପି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ
| ସଂସ୍ଥା | ବର୍ଷ | ମୁଖ୍ୟାଳୟ | ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ |
|---|---|---|---|
| ଇଣ୍ଡିଆନ ମେଡିକାଲ ଆସୋସିଏସନ୍ (IMA) | 1928 | ଦିଲ୍ଲୀ | MBBS ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକାରୀ ସଂସ୍ଥା |
| ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁସନ୍ ଅଫ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ (ଇଣ୍ଡିଆ) [IEI] | 1920 | କୋଲକାତା | ସର୍ବପୁରାତନ ବହୁବିଷୟକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସମାଜ |
| କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସୋସାଇଟି ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (CSI) | 1965 | ମୁମ୍ବାଇ | ସର୍ବବୃହତ୍ ଆଇଟି ବୃତ୍ତିଗତ ସମାଜ |
| ଇଣ୍ଡିଆନ ସାଇନ୍ସ କଂଗ୍ରେସ ଆସୋସିଏସନ୍ (ISCA) | 1914 | କୋଲକାତା | ବାର୍ଷିକ ସାଇନ୍ସ କଂଗ୍ରେସର ଆୟୋଜକ |
| ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ପର୍ସନେଲ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ (NIPM) | 1980 | କୋଲକାତା | HR ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନେ |
6. ଏକ-ଧାଡ଼ି ଦ୍ରୁତ-ଅଗ୍ନି ତଥ୍ୟ
- ICAI ହେଉଛି ଦ୍ୱିତୀୟ-ସର୍ବବୃହତ୍ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ସଂସ୍ଥା ବିଶ୍ୱରେ (AICPA, USA ପରେ)।
- ICSI କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ତରର ପରୀକ୍ଷା ଆୟୋଜନ କରେ (CSEET → ଏକ୍ଜିକ୍ୟୁଟିଭ୍ → ପ୍ରଫେସନାଲ୍)।
- ICMAI କୁ ମୂଳତଃ ICWAI କୁହାଯାଉଥିଲା (2012ରେ ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ)।
- “CA” ଉପସର୍ଗ ICAI ଦ୍ୱାରା ଏମ୍ବ୍ଲେମ୍ ଆଣ୍ଡ ନେମ୍ସ ଆକ୍ଟ ଅଧୀନରେ ପେଟେଣ୍ଟ ହୋଇଥିଲା।
- ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଜଣେ ଆଡଭୋକେଟ୍କୁ ବୃତ୍ତିଗତ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅଯୋଗ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିପାରେ।
- NMC ର ଚାରୋଟି ସ୍ୱାୟତ୍ତଶାସିତ ବୋର୍ଡ ଅଛି—UG & PG ମେଡିକାଲ ଏଜୁକେସନ୍, ମେଡିକାଲ ଆସେସମେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ରେଟିଂ, ଏଥିକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍, ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ବୋର୍ଡ ଅଫ ଏକ୍ଜାମିନେସନ୍ସ।
- AICTE 10,000+ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ 40 ଲକ୍ଷ+ ସିଟ୍ ସହିତ ଅନୁମୋଦନ କରେ।
- IEI କୁ ରୟାଲ ଚାର୍ଟର 1935ରେ ରାଜା ଜର୍ଜ V ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
- CSI ପତାକାରେ ବାଇନାରୀ କୋଡ୍ 0101 ଅଛି ଯାହା 5 (CSI 1965ରେ ସ୍ଥାପିତ) ର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
- ICAI ର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ସଭାପତି: CA. R. ଶିବଭୋଗମ୍ (1983)।
7. ଟେବୁଲ୍: ଚାର୍ଟର୍ଡ ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକର ତୁଳନା
| ପାରାମିଟର | CA (ICAI) | CS (ICSI) | CMA (ICMAI) |
|---|---|---|---|
| ପ୍ରବେଶ ପରୀକ୍ଷା | ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ (CPT→CA-ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍) | CSEET | ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ |
| ସ୍ତରଗୁଡ଼ିକ | 3 | 3 | 3 |
| ଆର୍ଟିକ୍ଲସିପ୍ | 2 ବର୍ଷ | 21 ମାସ (ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଟ୍ରେନି) | 3 ବର୍ଷ (ବ୍ୟବହାରିକ) |
| ପାସ୍ ହେବା % (ନଭେମ୍ବର 2023 ଫାଇନାଲ୍) | 11-14 % | 20-25 % | 15-18 % |
| ବିଦେଶରେ ସ୍ୱୀକୃତ | CPA ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ICAEW, CICA କାନାଡା ସହ MOU | ICSA UK ସହ MOU | CIMA UK, CMA USA ସହ MOU |
8. MCQ ଅଭ୍ୟାସ ସେଟ୍ (15+1)
Q1. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥା ସଂସଦର ଏକ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଗଠିତ ନୁହେଁ?
A. ICAI B. ICSI C. CSI D. ICMAI
Ans: C. CSI
Q2. ଚାର୍ଟର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଆକ୍ଟ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା
A. 1932 B. 1949 C. 1956 D. 1980
Ans: B. 1949
Q3. ICMAI ର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଅବସ୍ଥିତ
A. ମୁମ୍ବାଇ B. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ C. କୋଲକାତା D. ଚେନ୍ନାଇ
Ans: C. କୋଲକାତା
Q4. କେଉଁ ସଂସ୍ଥା ମେଡିକାଲ କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ପ୍ରତିସ୍ଥାପିତ କଲା?
A. NITI ଆୟୋଗ B. NMC C. AICTE D. NHA
Ans: B. NMC
Q5. ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ
A. 15 ଅଗଷ୍ଟ B. 26 ଜାନୁଆରୀ C. 1 ଡିସେମ୍ବର D. 30 ଜୁନ୍
Ans: C. 1 ଡିସେମ୍ବର
Q6. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ “CA” ଉପସର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ?
A. ICSI B. ICAI C. AICTE D. NMC
Ans: B. ICAI
Q7. ICAI ର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ସଭାପତି ଥିଲେ
A. CA. T. N. ମନୋହରନ୍ B. CA. R. ଶିବଭୋଗମ୍ C. CA. ଅନିକେତ ତଲାଟି D. CA. P. ଗୋପାଳକୃଷ୍ଣନ୍
Ans: B. CA. R. ଶିବଭୋଗମ୍
Q8. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ସଂସ୍ଥାର ଏକ ରୟାଲ ଚାର୍ଟର ଅଛି?
A. CSI B. IEI C. ICSI D. NMC
Ans: B. IEI
Q9. 2020 ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ CS କୋର୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ-ସ୍ତର ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି
A. ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ B. CPT C. CSEET D. CS ଏକ୍ଜିକ୍ୟୁଟିଭ୍
Ans: C. CSEET
Q10. ICAI ର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଅଛି
A. ମୁମ୍ବାଇ B. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ C. ଚେନ୍ନାଇ D. କୋଲକାତା
Ans: B. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ
Q11. କୋଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ୱର୍କ୍ସ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଆକ୍ଟ ସମ୍ବନ୍ଧିତ
A. ICAI B. ICMAI C. ICSI D. AICTE
Ans: B. ICMAI
Q12. ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ବିଧିବଦ୍ଧ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ବୃତ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥାର ସର୍ବାଧିକ ସଦସ୍ୟତା ଅଛି?
A. ICSI B. ICMAI C. ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ D. ICAI
Ans: C. ବାର କାଉନ୍ସିଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ
Q13. CA ପାଇଁ ଆର୍ଟିକ୍ଲସିପ୍ ର ସର୍ବାଧିକ ଅବଧି ହେଉଛି
A. 1 ବର୍ଷ B. 2 ବର୍ଷ C. 3 ବର୍ଷ D. 4 ବର୍ଷ
Ans: C. 3 ବର୍ଷ (କିନ୍ତୁ 2 ବର୍ଷ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ + 1 ବର୍ଷ ବୈକଳ୍ପିକ ବିସ୍ତାର)
Q14. କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସୋସାଇଟି ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା
A. 1947 B. 1950 C. 1965 D. 1980
Ans: C. 1965
Q15. କେଉଁ ଆଇନ AICTE କୁ ପରିଚାଳିତ କରେ?
A. AICTE ଆକ୍ଟ, 1987 B. AICTE ଆକ୍ଟ, 1948 C. ଟେକ୍ନିକାଲ ଆକ୍ଟ, 1961 D. ଏଜୁକେସନ୍ ଆକ୍ଟ, 1992
Ans: A. AICTE ଆକ୍ଟ, 1987
Q16. ଯୋଡ଼ି ମେଳ କରନ୍ତୁ:
a. ICAI 1. କମ୍ପାନୀ ସେକ୍ରେଟାରିଜ୍ ଆକ୍ଟ
b. ICSI 2. ଚାର୍ଟର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଆକ୍ଟ
c. ICMAI 3. କୋଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ ୱର୍କ୍ସ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ ଆକ୍ଟ
ସଠିକ୍ କୋଡ୍ ବାଛନ୍ତୁ:
A. a-2, b-1, c-3 B. a-1, b-2, c-3 C. a-3, b-2, c-1 D. a-2, b-3, c-1
Ans: A. a-2, b-1, c-3
MCQ ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର
1-C, 2-B, 3-C, 4-B, 5-C, 6-B, 7-B, 8-B, 9-C, 10-B, 11-B, 12-C, 13-C, 14-C, 15-A, 16-A9. ଦ୍ରୁତ ସମୀକ୍ଷା ଏକ-ଧାଡ଼ି (ରେଳବାଇ ଫ୍ୟାକ୍ଟ-ବ୍ୟାଙ୍କ)
- ICAI: 1 ଜୁଲାଇ 1949, CA ଆକ୍ଟ 1949, HQ ND, AICPA ପରେ ସର୍ବବୃହତ୍ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ସଂସ୍ଥା।
- ICSI: 4 ଅକ୍ଟୋବର 1968, CS ଆକ୍ଟ 1980, CSEET ପ୍ରବେଶ, 21 ମାସ ତାଲିମ।
- ICMAI: 28 ମଇ 1959, CWA ଆକ୍ଟ 1959, କୋଲକାତା HQ, 2012ରେ ICWAI ରୁ ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ।
- ବାର କାଉନ୍ସିଲ: 1 ଡିସେମ୍ବର 1961, ଆଡଭୋକେଟ୍ସ ଆକ୍ଟ 1961, ଆଇନଜୀବୀଙ୍କୁ ବରଖାସ୍ତ କରିପାରେ।
- NMC: 25 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2020, MCI କୁ ପ୍ରତିସ୍ଥାପିତ କଲା, 4 ସ୍ୱାୟତ୍ତଶାସିତ ବୋର୍ଡ।
- AICTE: 1987 ଆକ୍ଟ, 40 ଲକ୍ଷ+ ସିଟ୍, 10k+ କଲେଜ୍ ଅନୁମୋଦନ କରେ।
- IEI: 1920, ରୟାଲ ଚାର୍ଟର 1935, ସର୍ବପୁରାତନ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସମାଜ।
- CSI: 1965, ଲୋଗୋରେ ବାଇନାରୀ 0101, ସର୍ବବୃହତ୍ ଆଇଟି ସମାଜ।
ସମୀକ୍ଷା କର → ମନେରଖ → RRB କୁ କ୍ରାକ୍ କର!